Събота, 02 Дек 2023
    
Бургас Култура

Книгата на Георги Дракалиев – „Старейшините на свободен Бургас“ събра многобройна публика

  20.09.2023 17:21  
Книгата на Георги Дракалиев – „Старейшините на свободен Бургас“ събра многобройна публика

Премиерата на книгата на д-р Георги Дракалиев „Старейшините на свободен Бургас“ се проведе пред многобройна публика вчера в КЦ „Морско казино“. Събитието се състоя от 18.00 ч. в зала „Георги Баев“, която едва успя да побере всички присъстващи.

Книгата бе представена от д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас, който я оцени високо като забележителен труд, който ще остане за поколенията, и пожела авторът да напише още подобни творби за историята на града. Към неговото мнение се присъединиха и д-р Данка Георгиева – директор на ДА – Бургас, издателят на книгата Румяна Емануилиду, краеведът Соня Кехлибарева и други, които също не спестиха своите суперлативи.

своя страна авторът разказа как е създадена книгата, благодари на всички, съдействали за това, както и на дошлите на нейното представяне, и отговори на поставени въпроси.

Сред гостите бяха Негово Преосвещенство агатополски епископ Йеротей, ректорът на Университет „Проф. д-р Ас. Златаров“ проф. Христо Бозов, проф. Сотир Сотиров, д-р Атанас Бошев, д-р Зияд Ел Масри, много общински съветници и служители.

Книгата на д-р Георги Дракалиев представя обобщена информация от цялостно проучване на дейността и усилията на новосъздадената след Освобождението на Бургас местна власт по управлението и модернизацията на града. Обхванати са градоустройствената, социалната, икономическата, просветната и културната политика на Общината за един относително дълъг период - от встъпването в длъжност на първия кмет през януари 1878 г. до началото на Балканската война през септември 1912 г.

След нейното представянето, по време на което бяха закупени над 100 книги, авторът дълго време даваше автографи.