Събота, 02 Дек 2023
    
Айтос

Васил Едрев: Кметът е един от всички, но всички имат претенции към този един

  20.09.2023 15:16  
Васил Едрев: Кметът е един от всички, но всички имат претенции към този един
Васил Едрев завършва третия си мандат като кмет на Община Айтос. Градоначалникът говори пред вестник „Черноморски фар“ за рубриката ни „Време за равносметка“. В нея задаваме на настоящите кметове от областта 6 въпроса, с които да направят своята равносметка за този мандат.

Един мандат не стига, за да постигнеш крайните цели

Много често един мандат не е достатъчен дори за реализацията на един голям проект - от решението за финансиране му до финализиране на проекта

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

-Г-н Едрев, какво беше по-различното в този управленски мандат?

-Беше много различен мандат. Две години преминаха в условия на пандемия. В голямата си част беше мандат на кризите и на растящите цени. Трябваше да спасяваме общински дружества, които заради наложените ограничения, на практика не работеха. Появи се и проблемът с проектите, за които вече бяха играни обществени поръчки. Оказа се, че парите са недостатъчни заради ръста на цените на строителните материали. В движение, трябваше да се взимат бързи, нестандартни решения.

Въпреки всички предизвикателства успяхме да се справим. Община Айтос остана, и е финансово стабилна. Успяхме да спечелим финансиране по повече нови проекти. И да реализираме успешно проектите, които бяхме планирали. През този мандат имаме най-много проекти за ремонта на улични и тротоарни настилки в града и селата. Имаме изцяло преобразена градска градина, реновирахме втората спортна зала на стадиона, изградихме нов посетителски център в "Генгер". Приключихме проект за водоснабдяване и подмяна на ВиК мрежата в селата, работи се по ВиК мрежата в града. Изградихме чисто нова детска градина, за да решим проблема с недостига на места в града. Изпълнихме проекти за осъвременяване на уличното осветление, за рекултивация на общинското депо, бяха изградени спортни и детски площадки. Няма как да изредя всички обекти в капиталовата програма и по проектите, по които сме получили допълнително финансиране.

-С реализацията на кой проект бихте искали да Ви запомнят като кмет на населеното място и общината?

-Всеки проект е важен, защото гражданите са го поискали.В Емировския квартал инвестираме 3 000 000 лв - там се радват на нови улици и паркинги, на нова градска среда. Осигурили сме средства за пълната промяна на още два градски квартала. В населените места сме инвестирали средства в инфраструктурата. Всеки по своему се радва, недоволства и помни. За мен не е толкова важно, с какво ще ме запомнят, по-важно е да помнят, как изглеждаха селата и града преди 12 години и как изглеждат сега. Макар че, за да изглеждат така, както ги искаме, има още много работа.

-Има ли нещо, за което изпитвате неудобство или откровено се срамувате от избирателите си?

-Не се срамувам от нито едно свое решение или действие. Срещам хората и разговарям с тях като човек, който честно си върши работата. Но да, изпитвал съм неудобство - пред гражданите на улиците "Арда" и "Христо Кърджилов", например. Спечелихме финансиране за ремонт на двете улици, но договорътс ДФ "Земеделие" се забави повече от година. Живеещите там бяха лъгани от десетилетия, затова питаха, недоволстваха, губеха доверие, че тези улици някога ще бъдат асфалтирани. Не помня да съм се радвал толкова на друг договор - подписахме го и изпълнихме проекта.

-Какво изпуснахте в личен план през тези 4 години?

-Пропуснах да взема отпуски, а сигурно и недостатъчно изслушвах децата си. Но нямам усещането да съм пропуснал нещо. Защото в моя личен план, май работата е първият приоритет.

-Все още ли е престижно да бъдеш кмет на Община?

-Откакто ги има социалните мрежи - кметът е един от всички. И в същото време всички имат претенции към този един. Но социалните мрежи са добър коректив - не е нужно време, за да научиш къде има проблем. А дали е престижно да бъдеш кмет? Зависи от това с какви решения и действия ще защитиш престижа на тази, иначе висока длъжност.