Вторник, 26 Сеп 2023
    
Бургас

В ОУ „Г. Бенковски” започва цялостна модернизация за 4.5 млн.лв./СНИМКИ/

  15.09.2023 10:26  
В ОУ „Г. Бенковски” започва цялостна модернизация за 4.5 млн.лв./СНИМКИ/

Новината съобщи кмета Николов и връчи ключа на знанието на първолаците

Дона МИТЕВА

Първокласниците от ОУ „Георги Бенковски” получиха ключът на знанието. Тази година традицията бе нарушена и не им го връчи директорът Петко Георгиев, а кмета Димитър Николов, който бе гост на тържеството за началото на учебната година.

Богата празнична програма показа част от талантите на учениците от това бургаско училище. Отец Павлин от храм „Св. Атанасий” отслужи водосвет за здраве и благоденствие на учители, ученици и родители. Директорът пожела на добър час в усвояването на знанията.

Кметът Николов призна, че не случайно е избрал на 15 септември да е в ОУ „Г. Бенковски”. Той поздрави директора и учителите за добрите резултати, които училището показва.

„Буквално преди няколко дни Община Бургас спечели проекта за цялостна модернизация на това училище на стойност 4,5 милиона лева по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Честито!  Благодаря на ръководството на училището за доброто партньорство при разработването на проекта. 

Като кмет се гордея, че в Бургас имаме такива директори, учители. Благодарение на качествения технически проект, който подготвиха успяхме да спечелим в конкуренция с над 120 училища от цялата страна.

Ние проведохме обществената поръчка и вече има избрана фирма изпълнител и много скоро ще започнем реализацията. Поръчвам на г-жа Ананиева, която е ръководител на проекта да съгласува с ръководството на училището и с родителите от обществения съвет и настоятелството всички дейности по реализацията на проекта. Всички места,  на които ще се осъществява ремонт да са обезопасени”, каза в словото си той.

Проектът предвижда  цялостна подмяна на отоплителна инсталация, на осветлението, монтирането на фотоволтаици, асансьори, модерен Стем център по природни науки и иновации, ремонт и обзавеждане на класните стаи, цялостен ремонт на двора. Всички дейностипо реновацията ще се извършват в условията на нормален учебен процес и за това ще се следи строго.

В още няколко програми на Община Бургас е включено Училище „Георги Бенковски” - след цялостното обновяване на класните стаи за децата от 1 до 4 клас по „Първокласно начало”, сега се надгражда проекта с „Първокласно начало ++”.

„На първокласниците пожелавам много любопитно и ученолюбие.

На седмокласниците упоритост и постоянство и да бъдат приети в желаното училище. Уважаеми учители бъдете здрави, с любов и професионализъм преподавайте знание. Родители, подкрепяйте и насърчава те своите деца да учат, да са любознателни.

На добър час и Успешна учебна година”, пожела Николов.

Дворът на училището бе изпълнен с родители, баби и дядовци, които също се присъединиха към пожеланията да спорна учебна година на деца и учители.

Наистина развълнувани бяха и учителите. Г-жа Минчева, която въведе в храма на знанието 1б клас сподели, че за втори път поема първокласници, но вълнението преди началото е същото. „То е зареждащо и неповторимо като усещане”, бе категорична младата учителка.