Четвъртък, 14 Дек 2023
    
Бургас

С 5 паралелки повече първокласници ще има тази учебна година в Бургас

  14.09.2023 13:05  
С 5 паралелки повече първокласници ще има тази учебна година в Бургас

Над 24 000 бургаски ученика утре ще прекрачат прага на бургаските училища.  С 5 паралелки повече ще са първокласниците, общо 2084 деца.  Това написа в социалната мрежа кмета Димитър Николов. И направи равносметка, на прага на новата учебна година, пожелавайки успех:

Във всички бургаски училища стартират нови общински образователни и здравни програми

В „Сарафово“ продължава с интензивни темпове строителството на новия корпус към училището.

В неделя врати отваря новият корпус на ДГ „Надежда“ с капацитет за 100 деца.

С нов физкултурен салон започва учебната година Професионалната гимназия по туризъм.

С нови спортни площадки ще посрещнат децата четири бургаски училища. Това са ОУ „П. Р. Славейков“ в ЦГЧ, НЕГ „Гьоте“, ОУ „Антон Страшимиров“ и СУ „Епископ Константин Преславски“.

Готови са проектите за строителството на нова сграда за ПМГ, ново училище в Крайморие и нова сграда на Спортното.

Продължава изпълнението на общинските образователни програми в бургаските училища, които са в две направления.

Едното е свързано с дигиталните компетентности на учениците. Програмите, в които ще се обучават децата, са „Телерик Академия“, „Ученици обучават ученици“.

Другата програма е „Първокласно начало + +“, която е надграждане на направеното до момента по „Първокласно начало“. Закупени са роботи за учениците в трети и четвърти клас.

Другата група програми са насочени към функционалната грамотност. Те имат за цел да се повишат знанията на учениците по български език, математика, история, география и други дисциплини.

След “Прочети ми приказка“, в която се включиха 400 ученици, стартираме и с програмата за повишаване на грамотността в началния курс.

Тя се нарича „Летен рефреш“, а нейната цел е да се работи съвместно с преподавателите от занималните. Обученията по нея приключиха вчера. Ще се използва помагало, еднакво за всички училища, което ще помогне на децата да си припомнят знанията и уменията от предходната година. Това ще им позволи да усвояват по-лесно новия материал по време на часовете.

Другата програма е „Моят роден град Бургас“. Часове по краезнание ще се водят във всички бургаски училища, като тяхната цел е да опознаят забележителностите, природните дадености и миналото на Бургас.

Община Бургас работи и по програми, свързани със здравето и физическата активност на децата. На 15 септември ще започне профилактичната програма „Здрави зъбки в първи клас“. Всеки ученик с комплекта за обучение в първи клас ще получи талон за безплатен преглед при зъболекар, който се намира в близост до училището.

Продължава общинската програма за превенция на гръбначните изкривявания.

Тази година ще стартира и нова програма, свързана с метоболния синдром, която ще установява ранни признаци на диабет и затлъстяване. За всички училища ще бъдат осигурени специални кантари, които освен тегло и ръст, ще измерват и телесна маса. Това от своя страна ще позволи да се правят изследвания на параметрите, които могат да доведат до посочените заболявания.

Освен традиционния ученически спортен календар, който се изпълнява всяка година, стартира програмата „Спорт за всяко бургаско дете“. Тя ще даде възможност на всички ученици в трети клас да спортуват под ръководството на водещи инструктори.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол: Не изпитвам неудобство и от нищо не ме е срам, вървя по улиците спокойно
  11.09.2023 16:34      

Най-голямото ми удовлетворение е когато видя в очите на мой съгражданин радост от работат