Вторник, 12 Дек 2023
    
Бургас Спорт

Копривленски и Калинюк дадоха заявка за зрелищен кикбокс бой

  12.09.2023 12:53  
Копривленски и Калинюк дадоха заявка за зрелищен кикбокс бой

Историческо. Бургас се пребори за домакинство на елитния „Glory 89”

 

Георги РУСИНОВ

 

Българската звезда в кикбокса Стоян Копривленски и румънецът Сорин Калинюк дадоха заявка за зрелищен бой на предстоящия елитен турнир от веригата „Glory“ - „Glory 89“, чийто домакин е Бургас. Самият факт е исторически за морския град, тъй като това е първо издание в България на формата наричан Шампионската лига в кикбокса. Бургас се пребори с четири други страни за провеждането на турнира, който изобщо за пръв път стъпва и на Балканите.

На пресконференция в Община Бургас кметът Димитър Николов като домакин посрещна вицепрезидентът на „Glory“ Бил Борсън, официалният мачмейкър в най-голямата бойна кикбокс организация в света Роби Тимерс, българските представители на организацията Bulgarian Fight Agency – Ренад Мехмедов, Теодор Карастоянов, Елена Танева, президентът на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай Галин Димов и българските състезатели, които ще вземат участие в турнира – Александър Петров, Теодор Христов, Драгомир Петров и Едуард Алексанян. Присъстваха и заместник-кметът Диана Саватева и началникът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева.

Очаквана разбира се бе срещата между опонентите Копривленски и Калинюк, които също присъстваха на официалната пресконференция. Пред журналисти двамата се заканиха за предстоящия двубой, който ще е реванш за българина след като загуби от румънеца в предишната среща между двамата.

„Благодаря, че ни посрещате в Бургас. Благодаря на кмета Димитър Николов. Били сме в много страни по света за провеждането на „Glory“ и търсим начин за разширяване обхвата на турнира. Знаем, че на Балканите и в България има голяма любов към кикбокса и муай тай. Горди сме, че Стоян е част от нашата група от дълго време. Търсим страни където този спорт се развива и България със сигурност е една от тях. Благодаря на Теодор и Ренад за подкрепата. Очакваме с нетърпение провеждането на „Glory“ и сме изключително впечатлени от новата зала „Арена Бургас“. Това със сигурност е прекрасно място за провеждане на събитието“, заяви Бил Борсън, който подари специални ръкавици на кметът Димитър Николов.

Градоначалникът сподели, че още след първата среща с Ренад и Теодор се е запалил по идеята Бургас да кандидатства за домакинство на престижния турнир.

„Първо, защото като състезателен дух трябваше да се преборим с 4-5 града – много по-големи от нас и с повече възможности. Това е престижно. Радвам се и благодаря на г-н Борсън, че „Glory“ избра именно нас. Това е един шанс да представим града, че може да е домакин на такива престижни съревнования. Виждам, че и продажбата на билетите върви много интензивно, което означава, че интересът от Бургас и региона, а и от цялата страна и съседни държави е много голям. Това е и шанс да разширим малко туристическия сезон и да покажем добро гостоприемство. А който гостува веднъж на Бургас става негов приятел за цял живот. Разчитайте и напред за нашата подкрепа. Не на последно място, аз следя Стоян Копривленски и се гордея с неговия талант. Той е едно умно и талантливо момче, с изключителен професионализъм и джентълменство. Успех и стискам палци, моето момче“, каза кметът.

Роби Тимерс представи основните претенденти, които ще се срещнат на арената на „Glory“.

„Като най-голямата кикбокс организация в света се чувстваме много привилегировани да проведем тук в България и Бургас това събитие. При нас членуват не само най-добрите бойци от света, но и най-добрите от България. Разбира се боят заради, който всички сме тук е между двамата бойци сред нас – Стоян Копривленски и Сорин Калинюк. Много сме развълнувани да видим и други талантливи български бойци като Александър Петров, Теодор Христов, Драгомир Петров и Едуард Алексанян. С провеждането на „Glory“ показваме кикбокс от световно ниво и затова се радваме за възможността да го направим в красива страна като България. Благодаря още веднъж на всички, които направиха това възможно“, посочи официалният мачмейкър.

Теодор Христов добави, че победителите от някои от подгряващите срещи ще получат възможност да подпишат договори с „Glory“.

„Очакваме братът на Стоян Копривленски да направи такава среща, която ще е изпълнена с много заряд. И се очаква интересен сблъсък. Има и още две много интересни срещи, които засега ще запазим като изненада“, посочи той.

Копривленски коментира последния мач между него и румънеца, който завършва със загуба за нашия боец след съдийско решение.

„Много се гордея, че имам възможност да се бия в моя роден град и в България. В последните години все по-рядко имам такава възможност. Повечето ми мачове са в чужбина. Изключително съм горд от факта, че имаме кмет като Димитър Николов, който прави много за града и имаме неговата подкрепа точно за това събитие. За мача се готвя много здраво. Това е мач реванш за мен след загуба, която според мен не беше загуба. Искам да докажа, че аз съм по-добрият боец и съм надградил повече от последния ни мач. Това ще стане на 7 октомври“, каза кикбоксьорът с прякор „Снайпера“.

Румънецът отвърна:

„Нямам нищо против Стоян да заповяда в Румъния да се бием на моя земя. Нямам никакви опасения и страхове и заради това дойдох в Бургас, за да се срещнем лице в лице. А за онзи мач – в четвъртия рунд краката му се клатеха. Къде е некоректното съдийско решение?“.

„Няма такова нещо, аз станах веднага. Това не беше нокдаун, а подхлъзване. Трябва да е сляп, ако си мисли, че е бил този мач“, на свой ред му репликира Копривленски.

Въпреки словесната битка, в края на пресконференцията двамата застанаха един срещу друг, погледаха се типичен преди бойни срещи стил, но след това показаха спортсменство и се прегърнаха, след което позираха за снимки. А победителят ще стане ясен на 7 октомври в зала „Арена Бургас“.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол: Не изпитвам неудобство и от нищо не ме е срам, вървя по улиците спокойно
  11.09.2023 16:34      

Най-голямото ми удовлетворение е когато видя в очите на мой съгражданин радост от работат