Понеделник, 11 Дек 2023
    
Царево

Евродепутати: България може да ползва два варианта за помощ от ЕС за наводненията в Царево

  11.09.2023 11:17  
Евродепутати: България може да ползва два варианта за помощ от ЕС за наводненията в Царево

"За отваряне на пешеходна граница с Турция през р. Резово е нужна държавна политика", обясниха те

 

„ЕС е в готовност да помогне на всяка страна-член, стига тази страна да поиска. ЕС има фонд за солидарност, който се активира, когато правителството на съответната страна поиска тази помощ. Освен средства за възстановяване на щетите има и инфраструктурна или логистична помощ, като достъп до сателитните данни за това как се разпространява природното бедствие. Ако българското правителство сметне, че може да се справи със собствени средства, няма да поиска такава помощ.”. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS по повод наводнението в Царево и щетите върху инфраструктурата там. Припомняме, 12 моста са разрушени след бедствието.

Според евродепутата Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ страната ни не би могла да получи помощ през фонд „Солидарност”, защото там има критерии - щетите да са над 0,6% от БВП. „Остават двата варианта – Кохезионните фондове и Планът за възстановяване и устойчивост, които имат времеви хоризонт 2026 г.

Ковачев обясни, че Фондът за възстановяване и развитие е изключително гъвкав.

Кючук каза, че страната ни от години наред ползва Кохезионните фондове и администрацията ни е добре подготвена за тези инструменти. „Аз не съм човек на крайното мнение и не съм смятал, че България изцяло лошо използва тези средства. Българският бизнес, българските общини, българската държава направиха не малко неща. Разбира се, средствата можеха да бъдат ползвани така, че да създадат по-висок жизнен стандарт в регионите”, призна Кючук.

Относно подобряване живота в регионите Ковачев каза, че поне от 20 г. се говори за отваряне на пешеходна граница с Р Турция в региона. „Явно има две различни мнения. Знам, че няколко пъти са се водили преговори със съседите за пешеходна граница през река Резово”, каза той. 

Според Кючук е нужна целенасочена държавна политика, изграждане на паркинги, където хората да оставят колите си и да преминат в Турция.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Марио Бакалов, пилот за Lufthansa: Аз съм българин и с гордост го показвам
  10.09.2023 17:50      

Марио Бакалов е български пилот, мотивационен лектор и инициатор на проекти.