Петък, 08 Дек 2023
    
Приморско

Кметът на Китен: Изровените от морето тръби са с дъждовна вода, спекулациите да спрат

  08.09.2023 08:29  
Кметът на Китен: Изровените от морето тръби са с дъждовна вода, спекулациите да спрат

Появиха се съмнения, че това е незаконно заустване на отпадни води в Черно море

 

Бедствието по Черноморието ни изрови част от плажовете и разкри скрити тръби. Местни жители и туристи се притесняват, че става въпрос за скрито замърсяване.

От кадрите се вижда, че водата около тях е кафява. Един от плажовете, на който се появиха заровени тръби, е този в Китен.

Кметът на града Никола Марков категорично заяви, че става въпрос за дъждовен колектор.

„Най-ниската точка в един курортен град е морето. Той довежда водите на половината град. Нормално е концесионерът да го покрие с пясък. Все пак на никого няма да му е приятно да вижда тръби на плажа. Моля да се спре с всякакъв вид спекулация. Имаме спечелен проект за изграждане на воден цикъл в Бургаска област. Този колектор ще го има още половин година, защото е предвидено изграждането на нови такива и водата ще се зауства в двата края на плажа”, обясни в ефира на „Здравей, България” Марков.  

„Вчера бях готов да отпия водата, за да покажа, че наистина е дъждовна. 100% съм сигурен. Вътре плуваше рибка, което е доказателство, че е чиста”, заяви Николай Николов, представител на туристическата камара в Приморско.

Съмнения за изливане на фекални води се появиха и на плажа „Харманите” в Созопол.

 „В този район е големият водосбор от близките възвишения около града. Цялата дъждовна вода се събира на този плаж. Навремето тук имаше бетонен улей, който се използваше като колектор на дъждовните води. Много често плажът ставаше едно малко блато. Нека не се изпада в истерия. Никъде в България дъждовната вода не се филтрира. Правим проверки, но не сме установили нарушения”, уточни той.

„На тези плажове говорим за регламентирани зауствания на дъждовна вода. Цветът е кафяв от калта в тръбите. Няма специфичен мирис”, обясни директорът на РИОСВ в Бургас Павел Маринов.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът Денков за Царево: Това е бедствие, но трябва да се раздели риска от природата и този, който идва от човека
  07.09.2023 09:23      

  В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти след наводненията и ще