Четвъртък, 07 Дек 2023
    
Царево

Апокалипсис на Юг, ужасът от първо лице (СНИМКИ)

  07.09.2023 12:57  
Апокалипсис на Юг, ужасът от първо лице (СНИМКИ)

След наводнението: Шокът сред местните хора дълго няма да отмине

 

Георги РУСИНОВ

 

Часове след наводнението картинката в Царево е мрачна. Следите от водната стихия са видими навсякъде. Хората от ранна сутрин дружно си помагат. Освен официалните власти, които се грижат за овладяване на положението след бедствието, стотици жители на Царево и хора от съседните населени места показаха задружност навръх Съединението.

Местният жител Георги разказа, че не е спрял да обикаля по домове, училища и детски градини, където е помагал за отводняване на помещения, залети от придошлата водна стихия. Той влезе в ролята и на гид, като ни показа най-засегнатите места в града – едно от тях е мостът преди Пристанището. Именно на него районната съдийка Мария Москова и дъщеря ѝ, ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова бяха отнесени.

„Майката бегло я познавах, но дъщеря ѝ – Даниела, бе много съвестен в работата си човек. Мнозина в града доверяваха грижата за домашните си любимци на нея“, посочи той.

На кафето до общината също с притеснителен тон се коментираха загиналите и изчезналите в морето. Хората изразяваха надежда жените да бъдат открити живи.

Сред доброволците да помагат бе и Здравко Василев – Брадъра, който още във вечерта на потопа организира много хора от Приморско. Пред репортер на „Черноморски фар“ той разказа, че е благодарен за бързата реакция на отзовалите се.

„Закупили сме най-вече вода, но и други продукти, които ще раздадем на хората в Кости и Бродилово. Една част от водата оставихме също и в щаба. Очаквам информация от какво още има нужда и до кои села можем да изпратим високо проходими автомобили с вода. За огромно съжаление, за пореден път се оказа, че една огромна трагедия може да ни обедини“, каза той.

Други пострадали отказаха да бъдат снимани, но разказаха за ужаса, който са преживели.

„Страшно беше! Аз такова нещо не помня някога да е било. Не може причината да е само в дъждовете. Това е някой скъсан язовир сигурно“, ядосваше се жена.

 

„Нестинарка“

 

Нерви и напразни опити да напуснат Варвара и Ахтопол изпитаха стотици, които попаднаха в километричната опашка в къмпинг „Нестинарка“, откъдето бе единствения вариант за Царево. Така докато и мостът в къмпинга не се компрометира и придвижването към общинския център спря. Стигна се и до напрежение между различни шофьори. Наш репортер също остана в капана, създаден от стихията.

За момента алтернативен маршрут нямаше. Извършваха се действия по установяване проходимостта през съществуващ черен път и възможностите на трасето да поеме трафика. Такъв по-късно бе посочен през Бродилово, а от там към Изгрев и Царево. 

На място в тапата бе линейка, която по спешност трябваше да откара родилка в болницата. И тъй като обходен маршрут към момента нямаше, се е наложи медици да пренесат жената на ръце през съоръжението, разказаха очевидци.

Във Варвара бе пълно с почиващи, които бяха отказали да се придвижват в първия ден и създалия се хаос. Жена от София е преживяла наводнението на палатка в гората и сподели, че такъв ужас не е изпитвала никога през живота си.

 

„Арапя“

 

„Всичко дойде от реката. Като се вдигна вълната, повлече всичко по пътя си. Колите се въртяха като палачинки, водата ги понесе към скалите, а караваните плаваха като лодки в морето. Хората започнаха панически да изскачат, а насред тях във въздуха се носеха шезлонги, чадъри, посуда. Стихията изтръгна дърветата и ги понесе към морето“. Тази картина се разгърна пред очите на десетки къмпингуващи на „Арапя“, които станаха свидетели на невиждана от десетилетие насам природна стихия. 

Лекарят, който оказвал спешна медицинска помощ на ивицата на „Арапя“, едва смогвал да обработи контузиите на десетки, които ударени от клони, понесени от бурята чадъри и шезлонги. „Цяла нощ валя. Аз се опитах да изляза през Лозенец, обаче много голяма беше водата. Излязох малко преди обяд с колата и после не можах да вляза. Пред очите ми близо до гробищата се вдигна два метра. Набих спирачки, аварийни и обратно, едва се спасих“, разказва друг свидетел. 

„Седяхме по бански, по гащи на плажа, сега сме до печката. Всичко ни е вътре в караваната. Дрехи, документи, нищо не остана по нас. Само банските си имаме. Слава богу, приятели ни приютиха… Преживяхме трагедия. За щастие беше през деня, когато хората не спят, ако спяхме – всички щяхме да сме вече…“, споделя семейство от Карлово, чиято каравана е отнесена в морето.

То и да изгрее слънце вече... нито плаж има, нито нищо, разказват летовници от София. 

В морето още плуват тенджери, тигани, газови бутилки. 

По време на стихията имало трима души във водата, които били извадени от спасители и летовници.

„Мобилизирахме се, кой с каквото може да помогне“, казват къмпингуващите.

Едно е сигурно. Дълго време животът на хората в Царево и засегнатите населени места няма да е същият. Шокът бе силен и ще отминава дълго време. Не липсваха и такива, които опитаха да правят политически изказвания с трагедията, но опитите им не бяха добре посрещнати точно в такъв момент. Остават и въпросите, разбира се – има ли други причини за бедствието освен обилното количество дъжд, което се изсипа. Въпроси, на които ще опитаме да търсим отговори.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът Денков за Царево: Това е бедствие, но трябва да се раздели риска от природата и този, който идва от човека
  07.09.2023 09:23      

  В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти след наводненията и ще