Понеделник, 20 Nov 2023
    
Спорт

Българката Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шах

  21.08.2023 16:47  
Българката Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шах

Българката Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шах.

20-годишната българка загуби с 1/2 на 1 1/2 точки в тайбрека на финала срещу рускинята Александра Горячкина. Вчера класическите партии двете направиха две ремита и така световната номер 2 успя да грабне титлата за сметка на нашето момиче.

Първи тайбрек

Нурюгл започна с d4, a Горячкина отговори с d5, което се разви в Лондонска система за дебюта на първата партия. В последствие Салимова успя да спечели много добро позиционно предимство с две проходни пешки, въпреки че бе притисната от времето. В крайна сметка обаче рускинята успя да се измъкне с повторение на ходове с последователен шах и на 42-ия ход бе обявено равенство.  

Втори тайбрек

Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина успя да спечели пешка предимство. Това се оказа фатално за играта на Салимова и въпреки че в ендшпила бе близо до това да стигне до равенство, рускинята намери начин да доближи две проходни пешки до изкарване на дама и 105-ия ход Нургюл призна успеха на съперничката.

За да стигне до битката за трофея Нургюл започна с победа над Чарлийз ван Зил от Южна Африка в първия кръг. След това последва отстраняване на полякинята Оливия Киолбаса. В третия дойде успех над Мари Ан Гомес от Индия, а в четвъртия над индонезийката Медина Варда Аулия. На четвъртфинала Салимова се изправи срещу Полина Шувалова и спечели с 3:1 след един тайбрек преди да се стигне до битката с Ана Музичук на полуфинала, взета след два тайбрека.


Анкета

Мнения