Четвъртък, 09 Nov 2023
    
Айтос Спорт

Първо място за отбора на най-малките айтоски борци на Балканиадата в Турция

  09.08.2023 11:28  
Първо място за отбора на най-малките айтоски борци на Балканиадата в Турция

С три златни, четири сребърни и шест бронзови медала се завърна отборът от надпреварата в Ялова

 

Детският отбор на СКБ „Айтос“ безапелационно зае първото място в комплексното класиране на Балканското първенство по свободна борба за деца, момчета и момичета, което се проведе в края на м. юли, в турския курорт Ялова. В надпреварата се включиха общо 170 деца, момчета и момичета от Албания, Гърция, Косово, Молдова, Гагаузия, Северна Македония, Турция и България.

Възпитаниците на младия треньор Октай Хасан завършиха състезанието с три титли, 4 сребърни и 6 бронзови отличия, и оглавиха класирането със 197 точки. Техни подгласници станаха домакините от Турция със 152 точки, на трето място се нареди тимът на Северна Македония с 90 т.

За Айтос шампионски титли в своите категории спечелиха братята Тахир Тахиров (48 кг) – с първо място при момчетата, и Мустафа Тахиров (48 кг) – победител при децата. Шампион при децата стана и Ибрахим Мустафа (34 кг). Ибрахим губеше финала с 0:4, но успя да обърне резултата в схватката срещу представителя на Северна Македония, и с 16:6 точки го победи с технически туш.

При децата вицешампионски титли и сребърни отличия заслужиха Стефан Николаев /30 кг/, Александър Николаев /38 кг/, Илия Урсаки /48 кг/ и Михаил Урсаки /59 кг/. В категория 30 кг, третото място зае Исак Антонов, а при 44-килограмовите за бронз се пребори Себахатин Хюсеин.

При момчетата, редом до шампиона Тахир Тахиров се наредиха Редван Тахиров /48 кг/ със сребърен медал, Мертол Адем /69 кг/ и Ерсин Юмер /85 кг/ - и двамата с бронзови медали.

Младите спортни таланти на Айтос се бориха с много хъс и с желанието да постигнат успехите на треньора на децата и момчетата Октай Хасан, който миналата година беше част от националния отбор на младежите до 23 г. и стана пети на Европейското в Пловдив.

Треньорът Октай Хасан получава шампионската отборна купа при децата

Отборът на „Айтос“ тръгна за Ялова, воден от президента на СКБ Ружди Ахмед. В спортната делегация за Балканиадата бяха Петя Петрова – началник на РУО-Бургас, Павлина Алексиева – експерт „Физическо възпитание и спорт“, Гюлшен Еминова – експерт „Квалификации“ и Невзад Исмаил – директор на дирекция „Образование“ в Община Руен.

На първенството в Турция България беше представена от четири отбора. Освен „Айтос“, на тепиха в Ялова се бориха представителите на сборен тим от Острово, Разградско и Лозница, отборите на клубовете „Илия Павлов“ (Велико Търново) и „Руен“.

При момчетата борците на СКБ „Руен“ се наредиха на второ място с пет медала – две титли, сребро и два бронза, като първи станаха Шабан Шабан (44 кг) и Джемал Хаккъ (над 85кг). Тимът беше воден от треньора Баязид Кемал.

Надпреварата беше организирана от Лютфи Йозгюр, роден в България, европейски вицешампион по свободна борба за младежи от 1984 г. и балкански шампион за същата възраст, който в момента е директор на Агенцията за сътрудничество между Балканските държави с побратимените общини на Ялова. Инициативата беше подкрепена от Турската федерация по борба и Спортното министерство на южната ни съседка.

Схватките на младите таланти на първенството изгледаха ЗМС Шукри Лютвиев европейски шампион по свободна борба за България от София (1978 г.), който е син на ЗМС Лютви Ахмедов, световен шампион и втори на Олимпиадата в Токио 1964, както и от неговия внук Левент Шен, сега съдия олимпийска категория.

Президентът на клуба Ружди Ахмед връчи на кмета на Ялова Мустафа Тутук плакет „За добро сътрудничество в областта на спорта“ от кмета на община Айтос Васил Едрев

С демонстрации на 5-годишните Аяна (Турция) и Ясмин (България), домакините закриха 8-ото издание на надпреварата. За прекрасно организираното Балканско първенство за деца, момчета и момичета в гр. Ялова огромна заслуга има екипът на Лютфи Йозгюр. Състезанието се проведе с любезното съдействие на кмета на курортния град Ялова, Турция г-н Мустафа Тутук и главен спонсор на Балканиадата, съобщи Иван Андреев в „Журнал за борба“, който също пътува с борците до Турция

НП


Анкета

Мнения

Мнения
Институтът за пътна безопасност: Конфискацията след употреба на алкохол и дрога обслужва само адвокатските кантори
  10.08.2023 14:39      

Институтът за пътна безопасност разкритикуваха промените в Наказателния кодекс (НК) и Закона за д