Вторник, 31 Oct 2023
    
Бургас

Такъв протест Бургас не помни! Хиляди казаха: „Не на насилието над жени!“ /СНИМКИ/

  31.07.2023 18:22  
Такъв протест Бургас не помни! Хиляди казаха: „Не на насилието над жени!“ /СНИМКИ/

Силвия ШАТЪРОВА

Такъв протест Бургас не помни. Хиляди се събраха  пред сградата на Съдебната палата в знак на съпричастност  към момичето, което бе нарязано от насилник с макетен нож. Случаят не остави безучастен нито гражданин по улиците на Бургас, който да е равнодушен и да не е запознат със зверството на насилника. Хората поиската  справедливост и институциите да заработят истински.

Шествието се поведе от  дамите от Зонта клуб, които водят дългодишна битка срещу насилието над жени не от вчера и днес. Самите те са инициатори на шествието.

Да изразят своята гражданска позиция и съпричастност към пострадалата на площада бяха кметът на Бургас Димитър Николов, който каза, че като баща на дъщеря не може да остане равнодушен, бившият областен управител проф. Мария Нейкова, настоящият областен управител Пламен Янев, депутатите Любен Дилов – син, Жечо Станков, Даниела Божинова, Константин Бачийски, юристите Михаил Хаджиянев, Тодор Байчев, Иво Баев и още много техни колеги, главния секретар на община Приморско-Мария Георгиева. 

Много млади семейства, както и млади момичета също бяха част от протестиращите. Пред общината своята позиция изказа Диана Иванова- председател на Зона клуб -Бургас. 
"Искаме да повлиям на това, което се случва, искаме да живеем в един по-спокоен свят, в който жената да е равноправна на мъжа и светът да е лишен от всякакви форми на насилие", заяви Иванова.

Издигнаха се плакати против насилието над жени и се скандираше „Не на насилието, да на справедливостта!“

Шествието се отправи по главната улица "Александровска" към общината.


Анкета

Мнения

Крими Мнения Общество