Вторник, 17 Oct 2023
    
Бургас

Отбелязваме 11 години от атентата на бургаското летище /СНИМКИ/

  18.07.2023 16:27  
 Отбелязваме 11 години от атентата на бургаското летище            /СНИМКИ/

Президентът  Радев от Сарафово: Травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие

Възпоменателна церемония по повод 11 години от атентата на летище Сарафово се състоя днес. Тя бе на паметника, издигнат в близост до мястото на трагедията. Сред официалните лица, дошли да почетат паметта на загиналите петима израелски граждани, както и един български, бе и президентът Румен Радев.

„Изминаха 11 години от атентата в Сарафово, но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на летище Сарафово, която уби и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката за загубата на близки хора“,  заяви президентът в речта си.

Той посочи още, че загиналите никога няма да бъдат забравени, защото тяхната смърт предизвиква мъка и гняв и е предупреждение, че злото съществува, и че всички трябва да се изправят срещу него.

 „Днешното събитие дава повод да заявим още веднъж, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и приятелски връзки, че споделяме сходна съдба и дългогодишно партньорство“, каза в словото си Радев.

Държавният глава припомни, че тази година се навършват 80 години от спасяването на българските  евреи.

И двете страни продължават да водят борба срещу усилията на тероризма. „Вярвам, че все по-ефективно ще продължим да работим да превенцията, неутрализацията и защитата от терористични заплахи“, обобщи президентът.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България:  Професията „Парамедик“ не е регулирана в България
  15.07.2023 12:12      

Специалистите работят на длъжности, които са далеч от нивото на квалификация