Вторник, 17 Oct 2023
    
Карнобат Сунгурларе

От АПИ се стреснаха, Ришкият проход ще бъде кърпен през август

  18.07.2023 15:23  
От АПИ  се стреснаха,  Ришкият проход ще бъде кърпен през август

От АПИ  се стреснаха след като жители на четири сунгурларски села заплашиха с протест, който е предвиден за утре сутрин. Хората там за категорични, че независимо, че не им разрешават протеста с блокада, ще го проведат.

През август т. г. е планирано изкърпване на над 40 хил. кв. м от път II-73 Шумен – Карнобат през Ришкия проход. Ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин. За осигуряване безопасността на движение през май т. г. са изкърпени над 2 хил. кв. м от пътната настилка, пише в становището на Пътната агенция.

            Второкласният път е с интензивен трафик и програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 90 км. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Целта е трайно подобряване на експлоатационното състояние на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването. В момента се изработва технически проект за ремонт на пътя. Договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г. Проектът се разработва в три етапа. Към момента са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от Експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември т. г. Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. След изработването му ще бъде проведена екологична процедура и тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор. Прогнозният срок за започване на основния ремонт на трасето е 2025 г.

За осигуряване безопасността на движение по второкласния път до реализацията на основния ремонт Областно пътно управление – Бургас ще продължи да поддържа отсечката чрез текущи дейности.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България:  Професията „Парамедик“ не е регулирана в България
  15.07.2023 12:12      

Специалистите работят на длъжности, които са далеч от нивото на квалификация