Вторник, 17 Oct 2023
    
Бургас

Властите обединени за Факултет по фармация в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  18.07.2023 09:40  
Властите обединени за Факултет по фармация в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Идеята Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да има Факултет по фармация обедини народните представители от различни парламентарни групи в региона. Те приеха поканата на ректора проф. д-р Христо Бозов, който сподели с тях амбициозните си цели за висшето училище.

На срещата в Медицинския корпус присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова, Андрей Рунчев, Константин Бачийски, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Борис Аладжов и Ивайло Вълчев.

Подкрепата си към университета изразиха за пореден път областният управител проф. д-р Мария Нейкова, както и зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Работата по Факултета по фармация вече е в ход, а сред другите приоритети на новия ректор е и откриването на първи филиал на университета извън границите на Бургас. Работи се и по акредитацията на нови, актуални специалности в съществуващите вече факултети.

Проф. Христо Бозов има стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти.

„Чрез Факултет по фармация ще имаме възможност да привлечем в Бургас големите фармацевтични компании. Планираме и изграждането на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават новият факултет, научните лаборатории и библиотека от ново поколение“, каза още проф. Бозов.

Към момента в Медицинския колеж към университета е обявен прием за помощник-фармацевти. Въпреки че бройките са само за платена форма на обучение интересът е много голям. Статистиката показва, че при новозавършилите фармацевти има висока степен на реализация с под 1% безработица.

Днес  предстои среща между проф. Христо Бозов и общинските съветници на Бургас.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България:  Професията „Парамедик“ не е регулирана в България
  15.07.2023 12:12      

Специалистите работят на длъжности, които са далеч от нивото на квалификация