Понеделник, 25 Сеп 2023
    
Бургас Култура

Веселин Пренеров, председател на Културната комисия: Няма как да ограничиш изкуството и да го сложиш в рамка

  25.06.2023 16:48  
Веселин Пренеров, председател на Културната комисия: Няма как да ограничиш изкуството и да го сложиш в рамка

Георги РУСИНОВ

 

По темата с уличните музиканти и дали се налага регулацията им потърсихме председателя на Културната комисия към Общински съвет – Бургас Веселин Пренеров. Той започна с това, че уличните музиканти са колорит на всеки един град по света.

„Те създават съвсем друг облик и усещане за туристите, пък и за хората, които живеят в тези градове. Много трудно изкуството и в частност уличните музиканти могат да бъдат поставени в някакви административни рамки и регулация. Няма как да ограничиш изкуството и да го сложиш в рамка“, заяви той.

Пренеров смята, че специално в Бургас уличните музиканти се саморегулират успешно.

„Колкото и да е непретенциозно, това движение на хората по улицата, самите музиканти усещат дали могат да продължават да свирят, дали ги приемат хората, или не. В този смисъл има една самоселекция, един уличен кастинг и те сами се съобразяват с него“, каза председателят на Културната комисия.

Затова засега общинските съветници не смятат да правят наредба за регулацията на уличните музиканти.

„Отворени сме към предложения на граждани, ако има такива, но към днешна дата не се предвижда специално нашата комисия да работи в посока наредба, администриране, режим и т.н., защото по принцип водещо е уважението към изкуството, независимо дали е в концертна зала, или пред хората на улицата. Все пак всички те са музиканти, артисти и имат куража да застанат пред хора на открито. Затова трябва да имат своето себеуважение, подготовка и професионална квалификация. Да, навсякъде се случват конфликти, неизбежно е. Но пак казвам, тя самата улица се саморегулира. Това е интересното и това е чарът в случая. Затова пак казвам, много трудно може да се постави изкуството в каквато и да е административна рамка“, завърши той.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Николай Василев, режисьор: Ваклуш казваше, че съществуваме, но не живеем
  26.06.2023 15:32      

„Няма зло, има нееволюирало добро“ е сред основните учения в „Пътя на м