Неделя, 17 Сеп 2023
    
Бургас

След матурите в Бургаска област: Едва 94 ученици са завоювали отличен 5.50

  18.06.2023 15:50  
След матурите в Бургаска област: Едва 94 ученици са завоювали отличен 5.50
Математическата гимназия води класацията на десетте най-добри училища в областта

 

 

Дона МИТЕВА

Станислава Иля Млечик от НЕГ e с две отлични оценки (6) на матурите. Кристиан Асенов Миланов от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, е с отлична оценка на втората матура по информатика,  той е избрал да учи"Програмиране" към Техническия университет в София, наблюдаван е вече от работодатели в сферата на програмирането. Към тях добавяме Гергана Бойкова Шойлева, от Математическата гимназия, която е с отличен на матурата по български. Това са отличниците на областта. Още 94 зрелостници са показали успех над 5.50. Това сочи справката от Регионалното управление по образованието.

Въпреки слабите резултати, отчетени като цяло на задължителната матура има и такива ученици, които показват стабилни знания и отлични резултати.

 

671

 

 са двойките в областта на изпита по български език. Предходната 2022 година техният брой е бил 556. Най-голям брой ученици са изкарали оценка „Добър“.

Броят на явилите се на ДЗИ ученици е 3059. Има една анулирана работа поради опит за преписване. Средният резултат за областта е добър 3.77, което се равнява на 47.15 точки. За сравнение предходната учебна година резултатът е бил 50.65 точки. Средният резултат в национален мащаб е 3.93.

 

Класацията

 

 на десетте най-добри училища в Бургаско на база резултатите от матурата води ППМГ „Академик Никола Обрешков“, следват Немска и Английска гимназии. Четвърта в класацията е ПГКПИ, следвана от Търговската. Останалите пет се подреждат ПГРЕ „Г. С. Раковски“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, ПГЧЕ „В.Левски“,частната гимназия „Британика 1999“ и карнобатското СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Прегледът на резултатите по общини, първо, показва спад спрямо предходната 2022 година и второ, увеличение на слабите оценки.

 

Най-висок резултат

 

 са постигнали учениците от община Бургас, следват Руен и Карнобат. В дъното на таблицата са Малко Търново, Созопол и Камено.

Обичайно втората матура е с по-високи резултати – 4.54. Особеното при нея е, че броят на учениците, явили се на второ ДЗИ е различен за всеки изпит.

Като цяло в националната класация Бургас е на 15 място.


Анкета

Мнения

Мнения
 Проф. Тодор Кантарджиев: Няма опасност от зарази по българското Черноморие, ще почивам там
  17.06.2023 10:10      

Няма опасност от зарази и по българското Черноморие. Това заяви пред Нова тв вирусологът и съветн