Четвъртък, 07 Сеп 2023
    
Бургас

Новият вътрешен министър с първо събитие в Бургас – „Гранична полиция“ се сдоби с модерен патрулен кораб (СНИМКИ+ВИДЕО)

  07.06.2023 12:37  
Новият вътрешен министър с първо събитие в Бургас – „Гранична полиция“ се сдоби с модерен патрулен кораб (СНИМКИ+ВИДЕО)

Георги РУСИНОВ

 

От днес морската ни граница ще бъде охранявана от нов патрулен кораб. Това е „Балчик“ с бордови номер 524. След официална церемония в Бургас по вдигане на знамената и именуването му той потегли в акваторията на Бургаския залив с височайши гости на борда.

На първото си събитие като министър на вътрешните работи присъства Калин Стоянов, чието професионално развитие започва именно от морския град, за да стигне до шеф на ГДБОП, а сега и министър. За да именува кораба бутилката с шампанско разби директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

Присъстваха още областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, главният секретар на МВР Петър Тодоров, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, Юри Таал представител на корабостроителницата в Естония и други директори и служители в държавни агенции.

Това е първият кораб, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция „Гранична полиция“ проект „Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС", финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност”.  В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка и е подписан договор между ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония. Съгласно сключения договор, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен кораб са в размер на 30 580 851 лв.

Граничният патрулен кораб, построен в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на Република България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. В края на  април 2023 г. той е доставен, извършено е обучение на служители на ГД “Гранична полиция” за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция „Гранична полиция”.

След официалната церемония гостите се качиха на борда на новото бижу на „Гранична полиция“, а журналисти и граждани ги последваха с друг от патрулните кораби – „Обзор“, екипажът на който проведе безупречен инструктаж за сигурност по време на плаването.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах