Понеделник, 04 Сеп 2023
    
Бургас

Първа важна стъпка за жп връзката към летище Бургас

  05.06.2023 15:33  
Първа важна стъпка за жп връзката към летище Бургас

ПРОУЧВАНЕ. Археолози започват работа на терен преди строителните дейности

 

Георги РУСИНОВ

 

Първа важна стъпка предстои за проекта жп връзка Летище Бургас – Автогара Юг, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Възложителят Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) е обявило обществена поръчка за извършване на теренно археологическо проучване по трасето на проекта.

Преди дни доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт към БАН е изпратил ценово предложение от 17 565 лева, без ДДС до НКЖИ за извършването на археологическите разкопки. Той посочва, че сумата е в съответствие с Техническата спецификация и условията, които възложителят е поставил.

Припомняме, че обществена поръчка за изготвянето на технически проект е отпреди 2 години. 3 161 794.78 лева, без ДДС, бе прогнозната стойност, с която трябваше да се изготви необходимият проект за жп линията, в който влизаха редица важни действия за изпълнението на големия проект . Средствата бяха осигурени по Механизъм за свързване на Европа - „Споразумение между ДП „НКЖИ“ и INEA за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Цялата отсечка е с дължина 13 километра и реализирането ѝ е оценено на 55 691 442 лева, без ДДС. Финансирането е по Оперативна програма „Транспорт 2007-2013“.

 

Маршрутът

 

Идеята за връзка на гарата с летището не е нова. Началото си води от 2010-а. Още повече, че такава линия е имало и продължава да съществува. Именно по нея ще се направи новата връзка, естествено, не и без промени някъде по трасето. Маршрутът ще започва от жп гарата в центъра на Бургас, към гара „Владимир Павлов“, през прелеза на улица „Одрин“ (б.а. в техническата спецификация се посочва, че ще се направят надлези на места по трасето), под надлеза на булевард „Янко Комитов“, към стадион „Лазур“, през прелеза на улица „Димитър Димов“, обикаля района на ЦУРК, преминава покрай Крайбрежната алея до плажа в посока Солниците, минава покрай самите тях и се отклонява към детелината за Каблешково. В края си трасето минава покрай входа на квартал „Черно море“ и приключва с гара „Летище „Сарафово“. Скоростта на влаковете ще е от 60 км/ч в градската част и от 80 км/ч от спирка „Морска градина“ до летището.

Гарата в летището пък ще е разположена подземно и ще осигурява възможност за продължаване на железопътната линия към Слънчев бряг, минаваща през останалите населени места – Ахелой, Поморие, Несебър и завършваща в Свети Влас.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото
  03.06.2023 11:03      

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото. Това заяви пред БНТ служе