Понеделник, 04 Сеп 2023
    
Бургас Култура

Как и защо американският посланик Кенет Мертен си тръгна от Бургас с „Черноморски фар“

  05.06.2023 12:05  
Как и защо американският посланик Кенет Мертен си тръгна от Бургас с „Черноморски фар“

Признание. Дипломатът бе впечатлен от възникването и историята на регионалната медия

 

Весела ГОРАНОВА

Американският посланик – Н. Пр. Кенет Мертен си тръгна с подарък от Бургас – историята на най-старата регионална медия в страната – „Черноморски фар“, копие от първия му брой и още издания на медията. По време на честванията по случай 120 години от основаването на дипломатическите отношения между САЩ и България, той бе изненадан от главния редактор на изданието Силвия Шатърова, която му разказа историята на възникването на медията.

В далечната 1903 г. българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън – пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за страната ни. По това време се открива и бургаското пристанище, а градът става притегателен център за чуждестранни търговски представителства и фирми.

Само 17 години след това Българо-американското дружество в Бургас решава, че трябва да има медия, която да информира читателите за политика, икономика, търговия и информация. Така през 1920 година се основава вестник „Фар“, който тогава е седмичник, четири години по-късно става ежедневник. Вестникът влиза в Златния алманах през 40-те години на миналия век.

Вече 103 години „Черноморски фар“  излиза без прекъсване, той е най-старият регионален вестник в България. А днес екипът му продължава мисията да пази доброто слово и да бъде пример за журналистика.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото
  03.06.2023 11:03      

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото. Това заяви пред БНТ служе