Петък, 01 Сеп 2023
    
Поморие

Поморие отбеляза 147 години безсмъртие на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

  02.06.2023 19:16  
Поморие отбеляза 147 години безсмъртие на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Днес, на 02.06.2023 г., се навършват 147 години от подвига на революционера Христо Ботев и четата му. Годишнината бе отбелязана с общоградско поклонение пред бюст-паметника на героя, където учениците от ОУ „Христо Ботев“ Поморие представиха поетична композиция. Директорката на училището госпожа Петка Златинова и секретарят на НЧ „Светлина 1939“ Донка Китанова също изнесоха слова в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

С искрена признателност към всички борци за национално освобождение, венци и цветя пред паметника поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник – кметът Янчо Илиев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Антон Лалев, общински съветници, общественици, жители и гости на града. Децата от ДГ „Веселушко“ също присъстваха на церемонията, полагайки цветя пред лика на Ботев. Точно в 12.00 часа, под звука на сирените, всички присъстващи запазиха минута мълчание и сведоха глави пред безсмъртните герои и делото им.

Животът и дейността на Ботев не подлежат на сравнение. Оставил е забележителна публицистика изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена, когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи. Творчеството му запалва огън в чистите сърца, докарва читателите си до смях и сълзи. Дали, когато е писал поемата си „Хаджи Димитър“, Ботев е знаел, че невероятните му думи: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, всъщност се отнасят и за самия него!?


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Демерджиев: Проверка на МВР е установила дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите
  02.06.2023 11:37      

„Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет