Събота, 02 Сеп 2023
    
Бизнес

С екзотични цени стартират първите череши на пазара

  02.06.2023 12:29  
С екзотични цени стартират първите череши на пазара

Търговски трик: Новите сортове череши се представят на купувачите като „едър Ван“

Дона МИТЕВА

 

 

Като екзотика определя цените на първите череши на пазара водещият производител на нови сортове в региона Вежди Орманов.

„До голяма степен заслугата за шокиращите цени на черешите е на прекупвачите. Много пъти се злоупотребява. Естествено, пазарна е икономиката, но всичко да е с  мярка. Черешата трябва да излезе 2.50 – 3.50 лв. от производителя, според качеството, за да има някаква адекватна печалба. А по-късните сортове трябва да са по 2.00“, коментира той. А първите череши нормално трябва да са на пазара 3.50 – 4.00 лв.

По негови думи сезонът тази година закъснява с около седмица до десетина дни, което означава, че в началото на юни ще започнат да се появяват по-често череши на пазара. 

При неговите насаждения проблеми няма, но с традиционните сортове не стои така въпросът. „Там нещата са зле заради замръза, който се появи пролетта. Има доста загуби“, казва Орманов, изтъквайки, че сортовете, които той отглежда са и студоустойчиви.

Принципно

 

 работната ръка в селското стопанство

 

 

се намира трудно. Особено когато става дума за ръчно бране на плодове и зеленчуци. Собственици на градини се оплакват, че от година на година тя намалява и става все по-немарлива, за сметка на това се иска по-висок надник.

Вежди Орманов

„Понеже нашите череши се берат основно за прясна консумация и за износ, аз също залагам на ръчното бране, където плодът трябва да е с дръжка. Имам колеги, които вече ползват комбайни, когато се бере за преработка, защото не е толкова прецизно.

При мен няма проблем с работната ръка. След като продукцията се реализира на добра цена, си позволяваме да дадем и по-добри възнаграждения на берачите“, обобщава овощарят.

За тази година още не е наясно с цените, но се знае, че миналата са се плащали от 0.50 лв. до 0.70 лв. на килограм. Очакванията са тази година да са

 

0.60 – 0.80 лв.  

 

А работната ръка са предимно ромски фамилии, които идват от Сливенско или от Градец.

„Нашите насаждения са нискостеблени и за берачите е по-лесно.Ако в традиционните градини един берач набира 100 кг на ден, при нас почти ги удвоява. Така получава и по-добри пари“, обяснява Орманов.

Ролята на посредниците, по-често наричани прекупвачи, има как да бъде сведена до минимум, ако се сдружат собственици на овощни градини, които отглеждат едни и същи сортове, с една и съща технология на обработката.

Новите сортове череши са по-едри и с по-добри вкусови качества

Овощарят засяга тази дискутирана от години тема в селското стопанство – сдружаването, подчертавайки, че не става дума само на хартия или на думи да се извършват такива браншови обединения, а те наистина да носят полза.

„Идеята е точно да се избягват посредниците, а няколко производители сами да сключват договори например с големи вериги за регулярни доставки. За целта трябва да се засеят едни и същи сортове, защото е доказано, че повече

 

от 500 декара

 

един фермер не може да отглежда“, обобщава той, подчертавайки важната роля на разяснителните кампании в тази посока, които трябва да се направят от Земеделското министерство.

„Ние, петима производители на череши, сме се обединили и формулата работи. Работим с логистични центрове основно в Холандия – Ротердам и Германия“, дава пример Орманов. Той пояснява, че все още нямат достатъчно количества плод, за да отидат на директно договаряне с търговски вериги, затова използват услугите на логистичните центрове, при които надценките са малки.

Традиционните сортове са морално и материално остарели. Нито качеството, нито добивът вече са добри, смята фермерът. „То е като модата при колите. На 2 – 3 години излизат нови модели, а част от нас се возят на автомобили, произведени осемдесетте години на миналия век“, казва Орманов.

По негови думи струва си и е рентабилно да се подменят дори плододайни дървета с нови, от съвременните сортове. „От икономическа гледна точка си струва. Аз лично съм изкоренил всички стари дървета и съм засял новите сортове. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. След 4 години новите дървета влизат в промишлено плододаване, а от петата са съвсем в нормален ритъм“, обобщава той. А новите сортове дават 3 – 4 пъти повече от останалите череши, които са в региона.

Специална обраотка на плодовете за износ

Българинът, въпреки че е традиционалист, приема новите сортове череши, макар да си знае сорта „Ван“ и за него той да е върхът.

Но когато новите не отстъпват по вкусови качества, биват приемани. За това спомагат и търговците, които вместо да обясняват, че сортът е нов и се нарича еди-как си, просто го обявяват като „едър Ван“.

Когато плодът ще се транспортира за чужбина, преминава специална обработка – охлаждане. Пакетира се също по изискване и се товари на хладилни камиони. При спазване на всички стандарти черешите могат да издържат до 40 дни, ако не се наруши технологията на съхранение.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Демерджиев: Проверка на МВР е установила дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите
  02.06.2023 11:37      

„Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет