Вторник, 29 Авг 2023
    
Айтос

Идва ли краят на Айтоския битак?

  30.05.2023 13:03  
   Идва ли краят на Айтоския битак?

Ще има конкурс за продажба на терена, има и инвестиционно намерение за изграждане на Билла – Айтос

 

Напълно възможно е БИЛЛА да изгради свой обект в Айтос, на терена, на който се провежда битака в сряда. На заседанието на Общинския съвет днес, кметът Васил Едрев предложи, а Общинският съвет реши - за продажбата на терена да се проведе публично оповестен конкурс.

Стана ясно, че предложението на кмета е във връзка със заявление от „Атанас Пламенов-2016”ЕООД "за закупуване на недвижим имот с площ от 5270,23 кв.м., придружено с инвестиционно намерение за изграждане на „Билла Айтос“. В заседателната зала нямаше спор за продажбата на имота, който е частна общинска собственост, между ул.”Хаджи Димитър”, ул.”Лозенград, ул.”Арда” и ул.”Добри Чинтулов”. Нямаше претенции и към предложението на администрацията за публично оповестен конкурс. Дебатът беше за размера на минималната конкурсна цена. След кратка почивка, всички политически групи се обединиха около предложението на зам. председателя Бехич Емурлов, пазарната оценка от независим оценител в размер на 1 624 100,00лв, без ДДС, да бъде увеличена с 25% - на 2 174 860 лв без ДДС. За промяната в цената 25 съветници гласуваха "за", против бяха двама, един се въздържа.

Според общинския съветник Георги Янев, към терена има интерес от страна на още двама инвеститори, което е в подкрепа на идеята, конкурсът да има състезателен характер и кандидатите да се стремят към максимална цена. В тази връзка, Янев предложи промяна в критериите за оценка на офертите, при която цената да е определяща. Предложението получи одобрение от 19 общински съветници, шестима се въздържаха.

Съветникът Атанас Маринов изрази положителното си отношение към докладната за продажбата и конкурса, но изрази съвмение, че увеличената минимална конкурсна цена може да отблъсне инвеститорите и Айтос отново да остане без хипермаркет. Съмненията му подкрепи общинският съветник Руси Русев, според който "цените на имотите в Айтос са по-високи от тези в Слънчев бряг", а на други места, за "инвеститорите даже имало преференции". Така или иначе, мнозинството в местния парламент категорично гласува цената на терена да скочи, и пак цената да е определяща при оценка на офертите на кандидатите.

Гласувани бяха още минимални специални изисквания към участниците, условията на конкурса, критериите, по които ще се оценява и начина на определяне на тежестта им в комплексната оценка.

Що се отнася до инвеститора, които има намерение да идгради Билла Айтос, и който вероятно ще се яви на публично оповестения конкурс, предложението му е за "търговски обект за хранителни и нехранителни стоки с площ 1100 кв.м., в т.ч. търговска площ – 800 кв.м и складова площ – 300 кв.м., като инвестицията е в размер на около 3 милиона лева. Към него ще функционира паркинг с 65 бр. паркоместа. Предвижданията са за разкриване на 30-35 бр. работни места."

Предвид факта, че в района функционира Т-маркет, очакванията са, в условията на конкурентен пазар да има стабилен баланс между цената и качеството на стоките, което ще е в полза на гражданите на общината

НП

 


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: Ние от ДПС виждаме един възможен изход – свикване на Велико народно събрание
  28.05.2023 15:42      

Трусове в ДПС няма, категоричен бе той пред медии   В своет