Сряда, 30 Авг 2023
    
Бизнес

Първата нулевоенергийна каравана у нас е в Бургас, вече предизвика любопитство

  29.05.2023 12:21  
Първата нулевоенергийна каравана у нас е в Бургас, вече предизвика любопитство

Първата нулевоенергийна каравана ще бъде представена в Бургас. Тя вече се намира пред Експо център „Флора“.  Проектът е на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и е част от инициативата "The NZEB Roadshow". Подвижната пасивна къща ще бъде акцент на предстоящата тридневна национална конференция "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!". Тя се организира от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия".

 „Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност. Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, споделя Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

Караваната и възможностите за финансиране на нулевоенергийни проекти ще бъдат презентирани на втория ден на форума, 1-ви юни.

В конференцията ще участват архитекти, проектанти, представители на Фонда на фондовете, на Европейската инвестиционна банка, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представител на Департамент по енергетика на САЩ, офис Вашингтон, евродепутати, представители на общините Бургас, Габрово и София и други.

Конференцията "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!" ще бъде открита на 31-ви май в 13.30 часа в експозиционен център "Флора" и ще продължи до 2-ри юни включително.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Посланик Мертен от Бургас: Не съм обсъждал имена с никого, това не е моята работа тук
  30.05.2023 18:41      

Георги РУСИНОВ   Американският посланик Кенет Мертен коментира скандалн