Вторник, 29 Авг 2023
    
Бизнес Бургас

Без дебати: Приеха новата наредба за преместваемите обекти

  29.05.2023 09:54  
Без дебати: Приеха новата наредба за преместваемите обекти

Георги РУСИНОВ

 

Без много дебати Общински съвет – Бургас прие новата наредба за преместваемите обекти. По докладната, която се очакваше да има дискусия и дори спорове учудващо се изказаха само няколко души. Един от тях бе вносителят адвокат Иво Баев.

Той заяви, че се е изненадал, че няма повече предложения по наредбата от двете сдружения за защита на дребния бизнес. В 30-дневния срок за обществено обсъждане адвокат Баев добави, че те са предложили свои становища, като част от тях са били възприети от временната комисия, която работи по изработването на наредбата. Баев благодари на колегите си, които неуморно са положили труд по новия нормативен акт.

Припомняме, че основната промяна е замяната на начина на отдаване на обекти. Досега работещият принцип на „първи по време, първи по право“ отстъпва на провеждането на търг. По време на заседанията на постоянните комисии Иво Баев коментира пред „Черноморски фар“, че е направил сериозна проверка в съдебната практика, която подкрепя предложените текстове в наредбата. Именно тази наредба няколко пъти е била атакувана в съда от търговците и е била събаряна.

Иво Баев заяви, че по време на Правната комисия секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев се е изказал против новата наредба като посочил, че се нарушава римското право, а именно „първи по време, първи по право“. Опитният юрист обаче заяви, че във времената на технологии, в които живеем точно този принцип вече е неприложим. Затова са предложили обектите да се отдават именно чрез търг.

Докладната бе приета с пълното мнозинство от 46 гласа „за“.


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: Ние от ДПС виждаме един възможен изход – свикване на Велико народно събрание
  28.05.2023 15:42      

Трусове в ДПС няма, категоричен бе той пред медии   В своет