Сряда, 07 Юни 2023
    
Общество

Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха

  26.05.2023 17:02  
Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха

Вижте всички реакции до момента

В очакване на втория мандат от президента - скандали разтърсиха парламента. След извънредния брифинг на „Продължаваме Промяната” снощи, че един от техните депутати ще разпространи „манипулирани записи с цел да провали общо управление с ГЕРБ-СДС”, днес Радостин Василев действително пусна 5-минутен запис. Той твърди, че не е манипулиран, а е от заседание на Националния съвет на ПП, продължило около четири часа. Василев каза още, че напуска парламентарната група на коалицията, защото е против общо управление с ГЕРБ. Щял обаче да остане в парламента като независим депутат. 

„Залагаме застраховка Мария Габриел, която... (не се чува) си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант - няма две мнения, защото изглежда като коалиционно. Въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел”, се чува от пуснат запис. Твърди се, че гласът в него е на Кирил Петков.

„Какво значи службите са наши? Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството”, се казва още в записа от глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.  

„Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът”,  коментира още гласът, за който се твърди, че е на Асен Василев.

Изправени сме пред ситуация, в която е напът да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да я подкрепя. Ще гласувам „против” и ще напусна парламентарната група на „Продължаваме Промяната”. Според мен това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които гласуваха доверие на ПП”, посочи Радостин Василев.

„Вчера в 21:30 ч. ми се обади шефът на ДАНС г-н Тончев и ми каза, че има някакъв сигнал на най-високо ниво за заплаха за мен и пращал кола, която да ме пази пред нас. Защото има данни за това, че се гласят по някакъв начин да ми навредят. Останах изненадан”, обяви Василев.

Той уточни, че това е единственият му досег със службите. „Че ме предупреди директорът на ДАНС, че ще се предприемат действия по превенцията на някакво престъпление спрямо мен. Нито това е коментирано с някакви служби, нито с президента, нито с извънземните”, добави Василев.

Отговорът на „Продължаваме Промяната"

Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. От сутринта наблюдаваме координация между проруските сили у нас, включително „Възраждане” и БСП. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков коментира записите, пуснати от съпартиеца му Радостин Василев. 

„ДАНС охранява само стратегически обекти, а не отделни лица, защото няма такива правомощия. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Възможно ли е в този разговор някой да спрял всички разговори, които бяха подготвени?” запита Петков.

Той подчерта, че никоя друга държава не може да влияе върху избора, който политиците у нас правят за бъдещи реформи. „Всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да е с чисто съдебно минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, да не е бил агент на вражеска държава, нито на „Държавна сигурност”. Не сме съгласували с нито едно посолство предложението за нито една от службите до този момент”, подчерта съпредседателят на ПП.

Според него най-важният въпрос към момента е защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е „синхронизирано с днешната пресконференция”.

Петков коментира и разговорите за съставяне на редовен кабинет като за пореден път подчерта, че ПП-ДБ не е в коалиция с ГЕРБ-СДС и именно това налага следването на схемата с ротацията на премиери.

"Акад. Денков говори с всички министри по отделно, но базата е представения преди седмици от нас състав за проектокабинет. Знам, че съгласуват и с Мария Габриел. Имаше министри, които не можаха да приемат първия път, когато бяха поканени, защото им се струваше, че този кабинет едва ли ще се случи. Сега обаче казаха "да". Има и хора, които се отказват по лични причини", каза още Петков. 

Реакциите на политиците след изявлението на Василев

„Абсолютно не виждам никакъв проблем. Абсолютно не виждам нищо, от което да се притесняваме от това, че сме обсъждали европейската практика. Нека да бъдем сериозни. Става дума за ПП. Аз не съм член на тази партия. Няма как да потвърдя тази информация. Аз коментирам нашата позиция. Ние сме обсъждали модела на ЕП по начина, по който се разглеждат исканията за имунитети. Абсолютно сериозно сме обсъждали това нещо, без оглед на Бойко Борисов или друг депутат, още повече, че такова искане към момента няма”, заяви в кулоарите на НС съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

По думите му имунитетът на народните представители съществува, за да могат те да вземат свободно решения.

„Аз лично не съм водил разговори за шефовете на службите. Очевидно целта е да се развали коалицията и България да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на този шантаж, който опитват да се създаде. Имаме нужда от правителство. Това решение е трудно. Ще продължим да работим за това”, подчерта той.

„Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна незабавно! Ръководството на ГЕРБ също, но за цялостно творчество!”, написа в профила си във Facebook лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.