Четвъртък, 24 Авг 2023
    
Бургас

Служители на НОИ излязоха на протест, заплатите ниски, пенсионери ги псуват ежедневно

  25.05.2023 13:09  
Служители на НОИ излязоха на протест, заплатите ниски, пенсионери ги псуват ежедневно

Дона МИТЕВА

Служители на Националния осигурителен институт излязоха на едночасова  стачка. Акцията се организира от синдикалните структури на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" в НОИ. В Бургас стачката бе организирана от КТ „Подкрепа“, защото другият синдикат няма структура в звеното. Служители, предимно жени, затвориха за час входа на НОИ. Те  настояват за увеличение на средствата за заплати с 30%, което да влезе със задна дата – от началото на годината. В момента заплатите им са около 900 лева, а често им се налага да работят и извънредно и да си купуват сами консумативите. Подложени са на непрестанна агресия от страна на ползващите услугата им.

Спаска Димитрова, старши експерт „Отпускане на пенсии“ е председател на националния стачен комитет за КТ „Подкрепа“. Тя представи исканията на работещите в НОИ така: „Да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на НОИ (ЦУ и ТП) с не по-малко от 30 /тридесет/ процента;       Увеличените средства да се разходват за нарастване на основните заплати на всички работници и служители на НОИ (ЦУ и ТП)  по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации на работниците и служителите в НОИ механизъм; Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила от 01.01.2023 г“.

Женя Чакърова старши експерт разказва, че работата е много, а отношението от страна на пенсионерите и другите полдващи услугите на НОИ отвратително. Дори има случаи, в които ги заплашват и с физическа разправа. А в системата има много големи професионалисти. За сметка на това желаещите млади хора да работят в НОИ – Бургас стават все по-малко. За агресията потвърди и млада служителка с около 5 години стаж.

„Аз съм служител на гише. Няма ден, в който някой да не ни е напсувал, обидил, нагрубил.  Често споменават майките ни – с повод и без повод. Най-гнусните обиди са от хора над 80 години, което е стъписващо. Въпреки това идваме с положителна нагласа на работата и с желанието да си свършим работата, защото чакат на нас“, коментира Златина Георгиева, апелирайки за по-човешко отношение. Пламена Пиперова допълни: „ От друга страна се чувстваме с обидени, защото всяко решение на парламента свързано с пенсиите, го отнасяме ние. Но нас не ни включват никъде в сметките“.

Иван Костадинов, председател на СРС „Подкрепа“ – Бургас заяви: „Ние сме солидарни с тези хора. Знаем, или поне се надяваме, проблемът да бъде решен след като републиканския бюджет влезе в парламента. Протестът е предизвикан от това, че в проекта за бюджет, подготвен от  ръководството на НОИ в София не е предвидено увеличение на работните заплати. Така, че упрекът до голяма степен е и към тях, а  чрез тях и към Министерството на финансите и към депутатите – да  проявят разум и за погледнат с добро око  на това, че  над 2 милиона пенсионери се обслужват от тези хора, работещи в НОИ“.

В Бургас в системата на НОИ работят 153 служители.

За да бъде пълна картината работещите в НОИ обясняват, че нямат и достатъчно техника. „Обясняват ни, че няма обществени поръчки т.е. не се улеснява по никакъв начин нашата работа. Ние  ходим на проверка по фирмите и се молим да ни дадат тяхна техника, за да ги ревизираме. Това е просто унизително, за нас като контролни органи и като институция. Има противоречие между това, което се изисква от нас и това  което ни  се дава като възможност да си изпълним задълженията“, коментира Калина Арсова, с 20 години стаж в системата на НОИ. Тя е главен инспектор по осигуряването.

Още в началото на годината Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ многократно алармира за напрежение сред работниците и служителите в Националния осигурителен институт, поради липса на увеличение на възнагражденията в системата.

Любопитен факт бе това, че докато течаха едночасовите протестни действия нито един гражданин не се спря да изслуша служителите, а камо ли да ги подкрепи, или да прояви интерес. За сметка на това гласовита ромка през цялото време обясняваше, че „те й давали само 300 лева пенсия, а тя работела в чужбина“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения