Петък, 25 Авг 2023
    
Бургас

Областният управител се срещна с посланика на Франция

  26.05.2023 16:59  
Областният управител  се срещна с посланика на Франция

Областният управител проф. Мария Нейкова прие днес новия посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер. Това е първо посещение на посланик Мейер в Бургас от встъпването му в длъжност през 2022 г.

Състоянието и бъдещето на остров Св. Кирик и Юлита в Созопол беше основна тема на разговора. Приемственост и съмишленост в действията си гарантира посланикът на Франция относно бъдещето на археологическата и културна ценност. Жоел Мейер обяви, че вече е подписано споразумение между Франция и България на ниво министерства на културата, с което се дава право и възможност на френската страна да изследва до каква степен е реализируем проектът, изготвен преди 10 години за визията на острова като световен културен институт. Обединени са позициите и на двете страни, че  островът трябва да бъде не само реставриран и да намери нов обществен живот, но и да бъде припознат от обществото, като бъдещ световен културен център. За ускоряване на дейностите по актуализацията и реализирането на мащабния проект проф. Нейкова ще организира съвместна среща с министър-председателя, министъра на културата и френския посланик.

Посланик Мейер се ангажира да проведе разговори с префекта на Марсилия за възможностите и посоките за бъдещо сътрудничество между Бургаска област и френската провинция.

На срещата стана ясно, че предстои среща между Френската търговска камара и Бургаската търговско-промишлена палата, за да се даде импулс на двустранните икономически взаимоотношения.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения