Вторник, 29 Авг 2023
    
Бизнес

От Dronamics показаха първи полет на своя товарен дрон

  25.05.2023 17:27  
От Dronamics показаха първи полет на своя товарен дрон

Основаната от братята Свилен и Костантин Рангелов компания "Дронамикс" (Dronamics) обяви, че е извършила първия успешен полет на своя товарен дрон. Тестът е проведен на летище край Балчик и дронът "Черният лебед" (Black Swan) е бил във въздуха малко повече от 10 минути под дистанционно управление от двама пилоти от земята.

В съобщението се казва, че това е потвърдило ефективността на лицензираната технология на компанията и че търговски товарни полети на безпилотни апарати в Европа може да започнат по-късно тази година. Засега към съобщението има само снимки, но не и видео от изпитанието.

Летището е избрано, защото полетът може да се извърши по-безопасно над морето. Изминатото разстояние е 21.5 км със средна скорост 140 км/ч и височина малко над 600 м.

Обявяващи се за първата в света авиокомпания за товарни дронове, от "Дронамикс" твърдят, че "Черен лебед" може да носи 350 кг товар с максимална скорост 200 км на разстояние до 2500 км с полети, които излизат 80% по-бързи, 50% по-евтини и с до 60% по-малко вредни емисии от всеки алтернативен вид транспорт, включително самолети.

В съобщението се допълва, че двамата братя са обещали да не се бръснат, докато не мине първият успешен полет на техен дрон, годен за експлоатация.


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: Ние от ДПС виждаме един възможен изход – свикване на Велико народно събрание
  28.05.2023 15:42      

Трусове в ДПС няма, категоричен бе той пред медии   В своет