Петък, 02 Юни 2023
    
Бизнес

От Dronamics показаха първи полет на своя товарен дрон

  25.05.2023 17:27  
От Dronamics показаха първи полет на своя товарен дрон

Основаната от братята Свилен и Костантин Рангелов компания "Дронамикс" (Dronamics) обяви, че е извършила първия успешен полет на своя товарен дрон. Тестът е проведен на летище край Балчик и дронът "Черният лебед" (Black Swan) е бил във въздуха малко повече от 10 минути под дистанционно управление от двама пилоти от земята.

В съобщението се казва, че това е потвърдило ефективността на лицензираната технология на компанията и че търговски товарни полети на безпилотни апарати в Европа може да започнат по-късно тази година. Засега към съобщението има само снимки, но не и видео от изпитанието.

Летището е избрано, защото полетът може да се извърши по-безопасно над морето. Изминатото разстояние е 21.5 км със средна скорост 140 км/ч и височина малко над 600 м.

Обявяващи се за първата в света авиокомпания за товарни дронове, от "Дронамикс" твърдят, че "Черен лебед" може да носи 350 кг товар с максимална скорост 200 км на разстояние до 2500 км с полети, които излизат 80% по-бързи, 50% по-евтини и с до 60% по-малко вредни емисии от всеки алтернативен вид транспорт, включително самолети.

В съобщението се допълва, че двамата братя са обещали да не се бръснат, докато не мине първият успешен полет на техен дрон, годен за експлоатация.