Петък, 25 Авг 2023
    
Бургас

Военен ритуал се проведе на нос Акин

  22.05.2023 16:48  
Военен ритуал се проведе на нос Акин

Пред Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида в памет на загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци. Гости на събитието бяха официални лица, близки и роднини на загиналите.

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напомни за събитията, довели до гибелта на дванадесет военноморски миньори, загинали на 5 декември 1916 г. в района на село Свети Никола (днес град Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на петнадесет военни моряци от торпедоносеца „Смели”, загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, на  седем моряци от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г., и на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от Созопол, загинал на 9 декември 1973 г., спасявайки своите другари при възникнал на кораба пожар.

Свещеници отслужиха заупокойна молитва и панихида, след което бяха поднесени венци и цветя от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, от официалните гости, от военнослужещи и цивилни служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас и от роднините на загиналите моряци.

Пред нос Акин и на паметника, построен на самия нос, под звуците на корабна сирена, във водата беше спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 г. моряци от торпедоносеца „Смели”.

Близките на загиналите военни моряци благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас за това, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг не са забравени.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения