Понеделник, 14 Авг 2023
    
Общество

Мария Габриел получи първия мандат за съставяне на правителство

  15.05.2023 17:01  
Мария Габриел получи първия мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинираната от първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

"Очаквам в рамките на седмица, както е по конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет. Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състава на това правителство. Днес и утре виждам, че са решителни дни", заяви президентът Румен Радев при връчването на мандата.

Мария Габриел отговори, че поема с отговорност проучвателния мандат и благодари на Радев, че той и президентската институция са гаранция за спазването на конституцията. Тя изтъкна, че ще разчита на широка подкрепа около приоритетите, които всички политически сили признават за важни за България.

"Искам да Ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, отговорно, работещо правителство. Затова моето предложение е експертно правителство с ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България. Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и да излъчим работещо правителство. Че ще работим за авторитета на България в Европа и света и ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти. И, разбира се, в сърцето на всичко това, ще стои ангажимента към хората и към родината. Имах възможност да вече разговарям с парламентарните сили, тези приоритети да бъдат очертани в много повече детайли. Бяха казани много ясни цели, които са споделени", каза Габриел след като получи мандата.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът Гълъб Донев: Вярвам, че България може да има открито и честно управление
  13.05.2023 14:09      

Вярвам, че България може да има открито и честно управление. Властта има смисъл, когато е в полза