Събота, 12 Авг 2023
    

Проектобюджет 2023 – обновяване на емблематични сгради и ремонти на важни улици в Поморие

  13.05.2023 12:43  
Проектобюджет 2023 – обновяване на емблематични сгради и ремонти на важни улици в Поморие

Гласът на хората. Посетихме всяко населено място в границите на община Поморие. Чухме хората и техните мнения

 

Моника ИЛИЕВА

 

На обществено обсъждане в залата на ГХГ „Дечко Стоев“ в Поморие бе представен и обсъден с граждани проектобюджетът на общината за 2023 година. Финансовата рамка е в размер на близо 40 млн. лв. От тях собствените приходи са 20 млн. лв. – 10 млн. данъчни и 10 мл. неданъчни. Субсидията за делегирани от държавата дейности е в размер на 20 млн. лв.

„В края сме на общественото обсъждане на бюджета за 2023 година. Посетихме всяко населено място в границите на община Поморие. Чухме хората и техните виждания. Вече е месец май, общините работят без бюджети, тъй като не е приет държавният такъв. По закон разходваме 1/12 от предходния бюджет. 2023 година по нищо не прилича на предходната, инфлацията ни натиска здраво – скачат горива, улично осветление – повишението в разходната част е с близо 30%. Много трудно се събираме в тази 1/12, но въпреки това успяваме да го направим“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на общественото обсъждане на бюджета за 2023 г.

От думите му стана ясно, че има надежда скоро да бъде приет общинският бюджет, след като служебният кабинет е внесъл за гледане държавния и след като има действащо Народно събрание (НС), което може да разгледа проектозакона за бюджета. „Приеме ли се държавният бюджет, ние като община трябва в срок до 45 дни да приемем общинския. В навечерието на активния туристически сезон сме и трябваше да изпреварим обичайните активности, трябваше да изтеглим обсъжданията по-рано, за да можем да чуем какво искат жителите на нашата община“, допълни кметът и акцентира, че е приятно изненадан от рамката. Алексиев обърна внимание, че община Поморие е финансово стабилна, но и гражданите ѝ са дисциплинирани, приемат плащането на данъците си като ангажимент и отговорност.

Община Поморие закъснява с приемането на бюджета си за настоящата година не по своя вина. Това каза по време на обсъждането Янчо Илиев, заместник-кмет по „Бюджет, финанси и счетоводни дейности“. Той припомни, че миналата година държавният бюджет е бил приет в края на месец февруари, а общинският в началото на април. „Тази година продължихме традицията, в началото на май нямаме държавен бюджет. Поради тази причина няма как да правим общински бюджет. Акцентирам, че макрорамката от 40 млн. лв. не е крайният разчет. Очаквам да бъде леко променена, надявам се, в посока нагоре по отношение на държавната субсидия“, допълни той.

 

20 820 лв. за ремонт на Стария съд

 

По време на обсъждането стана ясно, че са предвидени средства за ремонт на детски градини – 41 хил. лв. В ход са проекти за обновяване на сградата на Стария съд – 20 820 лв. с идея да се превърне в „Дом на писателя“ и емблематичната сграда на СДС, която се намира в ЦГЧ. 360 хил. лв. ще бъдат отделени за ремонт и благоустрояване на ул. „Морска“ в новата част на града.

Ангелина Мерджанова, председател на „Граждани за Поморие“, внесе предложения свързани с инфраструктурата в града. „Имам подписка, събрана от 100 жители на града, които имат желание да бъде асфалтирана една второстепенна улица, намираща се в кв. „Свобода““, разясни тя. Сред предложенията, които внесе председателя на гражданското сдружение е и обновяване на табелите, на които са изписани имената на улиците, тъй като са избелели и не се четат.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения