Събота, 12 Авг 2023
    
Любопитно Царево

Варвара – домакин на Фестивала на зелениката, днес се открива той

  13.05.2023 09:03  
Варвара – домакин на Фестивала на зелениката, днес се открива той

Черноморски гледки. Заливът, където е сниман филмът „Голямото нощно къпане“, незаконният строеж „Златна Перла“ включени в обектите, които могат да се видят

 

Весела ГОРАНОВА

 

19-ото издание на Фестивала на зелениката тази година ще се проведе в царевското село Варвара. Събитието, което ежегодно събира множество природолюбители и туристи, ще се проведе на 13 и 14 май т.г.

Село Варвара за първи път ще бъде домакин на От ДПП „Странджа“, които са организатори, са подготвили кулинарен конкурс, базар, песни и танци, редене на пъзели, бягане в чувал, както и туристически маршрути около селото и в Странджа през двата дни, които ще разкрият прелестите на района.

Зелениката – символът на планината Странджа била разпространена по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция, а понастоящем в границите на континента зелениката се среща – единствено в Странджа.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Изпълнителната агенция по горите, Община Царево и Югоизточното държавно предприятие – Сливен.

 

Варвара

Селото е разположено на 9 км южно от Царево около едноименен залив на брега на морето в подножието на връх Папия...

Името се дължи на гръцкото „варварой“, с което древните и средновековните гърци са обозначавали инородното население.

Позната е и съчинената версия, според която в основата на името стои св. Варвара, която става великомъченица през III в. сл. Хр. Нейните мощи се пазят в гр. Киев (Украйна), а частица от тях – в софийската църква „Свето Преображение“ (в кв. „Лозенец“).

Природна забележителност е нос Селимьоти, което в превод от гръцки означава „Сияйния нос“. Названието се дължи на факта, че при пълнолуние малкият плаж в едноименния залив засиява и се откроява на фона на тъмните вулкански скали на носа.

Варвара е едно от местата, където в наши дни всяка година в утрото на първи юли, стотици почитатели на празника „Джулай морнинг“ (също: „Джулая“) се събират на морския бряг, за да посрещнат първите лъчи на слънцето.

В акваторията на Варвара при подводни проучвания са открити многобройни керамични фрагменти от II-I хил. пр. Хр., които предполагат наличие на потънали под водата селища. Открити са и оловни щокове, както и каменни котви с отвори, които показват наличие на древно корабоплаване. Намерени са и четири трикилограмови медни цилиндрични слитъка (с примеси от калай, олово, цинк, антимон и силиций – един от тях се съхранява в ахтополската обществена сбирка „История на котвата“), за които се предполага, че са от античната епоха. В акваторията на селото е имало и античен талян (пасивно съоръжение за улов на риба).

През 1913 г. във Варвара се настаняват преселници, които идват от голямото село Ятрус в Източна Тракия. Празникът на селото е на 5 септември.

_________

Атанас Орачев.

Чудесата на Южното Черноморие.

Изд.: Световна библиотека, 2012

 

Програма:

 

Ден Първи /13 май 2023 г., събота/

 

10.00 ч. Официален старт на 19-тото издание на Фестивала на зелениката. Изпълнение на „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“, водени от гайдарджийска група от СУ „Добри Чинтулов” – Бургас и певици

10.20 ч. Откриване на Фестивала, Поздравителни слова,

-Връчване на плакети за заслуги към ПП „Странджа”

-Изпълнения на групи за автентичен фолклор от Странджа

11.30 ч. Обявяване на кулинарен конкурс – пролетно ястие приготвено с лапад и коприва, странджанско дядо и благо с ошаф

11.50 ч. Отчитане резултатите от кулинарния конкурс и награждаване на най-сръчните домакини

-Обявяване началото на фотоконкурс „ Съкровищата на ПП „Странджа “ – снимки по време на Фестивала на зелениката

12.00 ч. НАЧАЛО НА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ

На добре подготвените, мотивирани туристи и природолюбители отправяме няколко различни предизвикателства:

 

 

МАРШРУТИ – ФЕСТИВАЛ НА ЗЕЛЕНИКАТА 2023, село Варвара

 

13 май – събота

КРАТЪК МАРШРУТ 1 - до „Меките скали“

Разстояние - 2 км

Време за изминаване – 1:30-2 часа

Час на тръгване: 12 : 00 ч.

 

 

Изцяло крайбрежен маршрут, без значителна денивелация

„Меките скали“ са един от най-забележителните скални геоложки феномени по Българското Крайбрежие – могат да се разгледат „експонати“ с най-разнообразни изяви на вулканична дейност както: скални езера, канари с огромни лавови късове, нахвърлени един върху друг. Някои от скалите са с изключително любопитни структури, които наподобяват килийките на пчелна пита.

 

 

МАРШРУТ 2 – до връх „Чукарет“

 

Разстояние – 12 км

Време за изминаване – 5:30-6 часа

Час на тръгване: 12:00 ч.

Средно тежък маршрут за подготвени туристи – от морския бряг се изкачва на 215 м надморска височина до връх “Чукарет“

До „Меките скали“ маршрутите 1 и 2 съвпадат и групите за двата маршрута се движат заедно. От „Меките скали“ обаче маршрут 2 продължава в северна посока, където преминава през залива „Ставрото“ – наблюдават се местообитания от Натура 2000 „обширни плитки заливи“, а също и галериите от елши и ясени в лонгозните гори.

Достига до местността Манастирич, от там се насочва на запад, към възвишенията на Странджа планина. Пресича реката на над местността „Сухата чешма“ и се насочва към дъбравите на връх Чукарет.

 

КРАТЪК МАРШРУТ 3 –

 

 

Дарданелите и Рибарското селище

Разстояние – 2, 5 км

Време за изминаване – 2 часа

Час на тръгване: 12:00 ч.

Изцяло крайбрежен маршрут, без значителна денивелация – подходящ е и за начинаещи и не твърде силово подготвени любители на природата .

Маршрутът преминава първо през един малък каменист залив с изключително живописни скални фрески от причудливо нагънати пластове на седиментните вулканогенни скали.От този залив се откриват подстъпите към пролива Дарданелите.След това маршрутът се изкачва към Дървото или „Голямото дърво“ – мястото,където се разиграва главната сцена във филма „Голямото нощно къпане“. Крайна точка е живописното „Рибарско селище“ с хелингите на лодките – при устието на Язменското дере.

 

 

МАРШРУТ 4 – до „Бабите“, Арабелят и зелениката

 

 

Разстояние – 15 км

Време за изминаване – 5:30 - 6 часа

Час на тръгване: 12:00 ч.

Денивелация – с предимно плавни наклони, с изключение на изкачването на връх „Аребелят“ с височина от 154 м.

Маршрут 4 е продължение на маршрут 3 , който обаче от Рибарското селище продължава в посока запад към вековните ясени , така наречени „Бабите“ . От там маршрутът се изкачва до най – високата си точка – връх „Арабелят“ със своите причудливи горички от дивите родствени на маслината – грипите. От върха маршрутът полегато слиза към Папийско дере и така достига до поречието на дерето до подножието на местността Гьолът, където може да се наблюдава странджанска зеленика . От зелениката маршрутът започва да се завръща в посока изток, като стига до най-свещеното място за жителите на с.Варвара – аязмото и манастирчето „Света Богородица“.

17.00 ч. – Спортно състезание „Мама, татко и аз“ - кой как го може – по-бързо, по-високо, по-сръчно

-Да видим на практика баланса в природата с мама, татко и аз – игра с топка и ринг за баланс

-Дженга – семейна игра

-Надбягване с чували

-Редене на пъзели

19.30 ч. ВЕЧЕР ПОД ЗВЕЗДИТЕ

Фестивален огън с традиционен странджански фолклор, раздумка и странджански хора

21.00 ч. – „Разпознай прилепите в Странджа“ – преход с детектори за прилепи

 

ДЕН ВТОРИ

 

/14 май 2023, неделя/

5.30 ч. – местности около с. Варвара - посрещане на изгрева и разпознаване на птичите песни, с водач интерпретатор.

На запад от морското крайбрежие на Парка – поглед през обектива към прекрасната и тайнствена Планина – нашата СТРАНДЖА

09.00 ч. Начало на комбинираните маршрути

 

 

Маршрут 5 - Интерпретативен маршрут „До зелениката и обратно“

 

Разстояние – 8 км

Време за изминаване – 3:30 - 4 часа

Час на тръгване: 9:00 ч.

Пешеходен маршрут с изходна точка – дворът на църквата в село Варвара. Със средна трудност подходящ за умерено подготвени туристи и природолюбители.

Трасето на маршрута първоначално върви през гориста хълмиста местност покрай параклиса „Св.Богородица“ ,минава покрай каменни образувания с вулканичен характер , а в гората могат да бъдат наблюдавани характерните за Странджа растителни видове. Маршрутът предлага възможност за съкращаване на големия кръгов обзорен маршрут 6 до един по-лек и по-кратък преход, с връщане до изходната точка по маркирания стабилизиран път.

 

Маршрут 6 - Интерпретативен обзорен кръгов маршрут „В подножието на угасналия вулкан над Варвара“

Разстояние – 17 км

Време за изминаване – 7 часа

Час на тръгване: 9:00 часа

Денивелация – близо 400 м

Маршрутът е труден, подходящ за добре подготвени природолюбители и туристи . По-голямата част от маршрута следва коларски пътища, но има няколко стръмни наклони, където се следват горските пътеки. Трасето на маршрута първоначално върви през гориста хълмиста местност покрай параклиса „Св.Богородица“, минава покрай каменни образувания с вулканичен характер, а в гората могат да бъдат наблюдавани характерните за Странджа растителни видове.

Основни забележителности – Група от вековните ясени в местността „Бабите“ – Папийско дере – Странджанска зеленика – Скални баби – Чешмичката при Хайдушкото дере – Каменната поляна - Липова гора – връх Чукарет

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения