Четвъртък, 10 Авг 2023
    
Айтос

С първа копка стартира ремонтът на две айтоски улици

  11.05.2023 14:18  
С първа копка стартира ремонтът на две айтоски улици

Областният управител проф. Мария Нейкова благодари на кмета, администрацията и на Общинския съвет за доброто партньорство и добрата екипна работа

  

На 10 май, кметът Васил Едрев и проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас дадоха старт на проекта за реконструкция на ул. „Арда“ и ул. „Христо Кърджилов“ в Айтос. Преди градоначалникът и губернаторът ритуално да сложат каските и да хванат копачите, енорийски свещеник Ромил Георгиев отслужи водосвет за успех на проекта и за здравето на строителите и жителите на двете улици. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, инж. Стефан Чанков - главен инженер на фирмата изпълнител „Пътно строителство“ ЕООД - Бургас, общински съветници и граждани, живеещи на двете улици.

Проектът чака финансиране от 2021 г., но поради забавяне от страна на ДФ „Земеделие“, договорът, който осигурява средствата за ремонтите, е подписан едва на 11 януари 2023 г. Целта е цялостна реконструкция на двете улици, на които според местните, никога не е имало тротоарни настилки и асфалт.

„Кандидатствахме още през 2021 г., получихме одобрение за финансиране от оценяващата комисия на МИГ-Айтос, но чак сега успяхме да дадем старта на ремонтите по ред причини. След подписване на договора през януари т.г., реагирахме светкавично, обявихме обществена поръчка и избрахме изпълнител“, заяви кметът Васил Едрев. И призна, че докато се бавело финансирането, изпитвал неудобство да минава по двете улици. „Хората постоянно ме питаха: „Нали уж кандидатствахме за ремонт, а нищо не се случва?“ Три години чакахме, но дочакахме този важен момент за всички, които живеят тук“, каза още кметът. Той благодари на Областния управител проф. Мария Нейкова за подкрепата и за помощта за придвижване на документацията по проекта към ДФ „Земеделие“.

„Няма нищо по-хубаво от това да видим резултата от нашия труд. Изключително съм щастлива, че започва полагането на пътна настилка на още улици в Айтос, паркинг, тротоари и детска площадка. Благодаря на кмета Васил Едрев, на общинската администрация и на Общинския съвет – Айтос за доброто партньорство и добрата екипна работа“, каза проф. Нейкова.

Проектът е на стойност 401 784 лв., а дейностите включват изграждане на изцяло нови тротоарни и улични настилки на двете улици, отводняване и достъпна среда за хора с увреждания. Изграждането на просторен паркинг и нова детска площадка в началото на ул. „Хр. Кърджилов“ са другите обекти, които планира кметът веднага след приключването на проекта. За паркинга има подходящ празен терен, изходна точка към двете улици. Модерна детска площадка, отговаряща на всички съвременни стандарти пък ще се строи по друг одобрен за финансиране общински проект.

Пред медиите инж. Стефан Чанков обяви, че срокът за изпълнение на двете улици е 50 дни. Ремонтът стартира на 11 май от ул. „Арда“, а по-късно ще върви успоредно и по двете улици. Ако времето позволява, ремонтите могат да приключат преди крайния срок, каза за НП, инж. Чанков.

Кметът призова живеещите на двете улици да бъдат коректив при изпълнение на дейностите по проекта. Видимо доволни, съседите коментираха, че десетилетия наред не са били свидетели на нито един уличен ремонт. Споделяха за неудобствата и калта при всеки дъжд и радостта си за възможността „най-сетне да стъпват по асфалт“.

10 май беше запомнящ се ден за Айтос. Освен радостта от дочаканата реконструкция, домакини и гости споделиха със свещеник Ромил личния му празник. От името на общинската администрация, кметът изненада о. Ромил с подарък за рождения му ден – картина от Айтос на художничката Димитрина Желева.

НП


Анкета

Мнения

Крими Мнения
Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица
  10.05.2023 11:49      

Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обрабо