Четвъртък, 10 Авг 2023
    
Бургас Спорт

Легенди на бургаския спорт издигнаха Спортното на пиедестал

  11.05.2023 11:25  
Легенди на бургаския спорт издигнаха Спортното на пиедестал

Георги РУСИНОВ

 

Легенди на бургаския спорт и възпитаници на Спортно училище „Юрий Гагарин“ издигнаха школото на пиедестал. Репортер на „Черноморски фар“ разговаря с част от най-успешните спортисти и постигнали много в живота по време на празничния спектакъл по повод 50 годишния юбилей на училището. Сред тях са борци, футболисти, волейболисти, гимнастички. Тези, които са приключили спортните си кариери са се развили успешно в други сфери на обществения живот.

 

Д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско: Имам спомен за времената, когато пътувахме като чергари от училище в училище

Във втория випуск на Спортното училище е завършил настоящият кмет на Община Приморско – д-р Димитър Германов. Той е бил с профил борба.

„Честит празник на всички гагаринци. На тези, които са започнали в училището преди 50 години, на другите по-късно и разбира се на младежите, които са в това прекрасно училище. Смесени са ми чувствата. 50 години са толкова дълъг период от време, в който са станали толкова много неща, но от паметта не могат да бъдат изтрити тези преживявания в годините назад. Наистина е едно уникално училище, даващо възможно на младите хора да се развиват. Имам спомен за времената, когато пътувахме като чергари от училище в училище и за жалост това във времето не се промени. Разбира се това е най-тежко и неприятно за децата. Така, че пожелавам на новото ръководство да успее да се пребори с бюрокрацията, да намери финансиране и наистина да се реализира този проект за ново Спортно училище, разбира се с помощта на Община Бургас. Аз съм убеден, че кметът на Бургас – г-н Николов е отворен към това начинание и ще съдейства по всякакъв начин“, заяви той.

На сегашните възпитаници той пожела да бъдат отговорни и сериозни, да се занимават усилено както в спортовете си, така и да не изостават в учението.

„Не всички стават спортисти, но за мен децата, които завършват това училище стават преди всичко хора. Истината е, че спортът прави успешни хора в живота. Всички тези млади момчета на около 50 години тук са пример за това нещо (б.а. сочи към първия випуск). Погледнете и в живота колко много хора, които са спортували активно, какви кариери правят. За мен е успешен този, който е успял да бъде човек“, добави той.

 

Георги Сталев, адвокат: Всички спортисти стават достойни и почтени хора

Друг борец е бургаският адвокат и политик Георги Сталев. Той обясни, че не носталгия, а истинска радост предизвика у него 50-годишният юбилей на училището.

„Вие виждате как се радваме един на друг като се видим, макар че с някой от бившите ми съученици не можем да се познаем, забравили сме си имената, но ентусиазмът, който го имахме тогава, го има и сега“, каза той.

Сталев продължи с това, че за него много по-важно е преди всичко да станеш човек.

„Всички спортисти стават достойни и почтени хора. За разлика от много училища в България преди, сега не мога да кажа как е, защото съм далеч от учебната система, но в нашето училище се държеше и на спорта, и на учението. За това в този випуск почти няма хора, които да нямат висше образование и да не са намерили реализация в живота. Пожелавам на всички настоящи възпитаници на Спортното училище, на всички възпитаници и треньори много здраве, много спортни успехи и дано най-накрая, от сърце го желая, бургаското Спортно училище да има една собствена сграда и спортен комплекс, какъвто наистина заслужава“, завърши адвокатът.

 

Иван Станев, волейболист: Хубаво ще е да се върнат малко старите времена

Все още активен в спорта възпитаник на училището е разпределителят на волейболния „Нефтохимик 2010“ Иван Станев, който преди дни вдигна шестата титла за клуба си след победата над „Хебър“ (Пазарджик).

„50-годишнина. Пожелавам на много училища в България такъв празник. Поканата, когато я получих изобщо не се замислих дали ще мога да присъствам. Така се случиха обаче нашите мачове, че в този ден имам шанса да съм тук. Ще видя много познати мои учители, надявам се и съученици и радвам се, че доста хора свързани с историята на училището имаме възможност да се съберем тук“, каза той.

Сагата със сградата на училището той определи като пословична.

„По мое време бяхме в сградата на Музикалното училище. Сега знаем къде е Спортното училище и как се подвизава на два етажа. Винаги съм давал за пример Пазарджик. Играх три години там и видях какво Спортно училище има град като Пазарджик, каква база. Мисля, че това е болна тема за Бургас. Спорта е здраве и час по-скоро трябва да се реши проблема със сградата и да има своя материална база“, обясни разпределителят на „Нефтохимик 2010“.

Според него максимата, че спортът прави успешни хора е категорично потвърдена с много примери.

„Спортът е начин преди всичко да сме здрави, въпреки че в последно време при младите се наблюдава тенденцията да не се практикува. Надявам се нещата да се променят, макар че трудно ще стане с днешните поколения, които растат. Повече зависи от техните родители да прекарват по-малко време с телефоните и повече на спортните площадки. Хубаво ще е да се върнат малко старите времена, защото младите, за да бъдат здрави, трябва да спортуват”, каза още той.

 

Янчо Павлов, бивш борец: Тук израснаха и се развиха като спортисти много големи имена

„Чувствата ми са изключително положителни, защото това е един голям празник за българския спорт, не само за бургаския, защото преди толкова много години се създаде едно училище, което днес празнува своя 50-годишен юбилей. Мога смело и отговорно да кажа, че през този период от време успехите на училището са изключително големи“. Това заяви друга легенда в борбата – Янчо Павлов.

„Тук израснаха и се развиха като спортисти много големи имена. Световни шампиони, от европейски първенства, медали от младежки олимпийски игри, от балкански първенства. Спортното училище е с голям принос за тези успехи на България“, добави той.

Павлов обясни, че най-накрая смята, че тази година ще започне изграждането на новата сграда на училището.

„Тя ще е по изискванията, които стандартите изискват за едно такова модерно Спортно училище. И когато това се случи, в Бургас ще се радваме на много успехи, заедно с отварянето и на спортната зала. Имаме един нов и много амбициозен директор, който още с първите стъпки започна да работи усилено за реализирането на проекта и смятам, че нещата ще се сбъднат. Искам да го поздравя този млад човек, с неговите големи амбиции да направи нещо по-добро за училището.  На възпитаниците пожелавам много успехи. Да се изградят първо като едни добри ученици и след това неминуемо ще станат добри спортисти и хора“, посочи бургаската легенда в спорта.

 

Радостин Кишишев, бивш футболист: Всички от нас мечтаехме да сме в първия отбор на „Черноморец“

Едно от големите имена в бургаския футбол безспорно е Радостин Кишишев. Той обясни, че Спортното училище е създало характера му и дисциплината.

„Нещата, които съм успял да постигна в спорта – всичко е благодарение на Спортното училище. Естествено всичко е различно от сега. Ние бяхме на улицата, извън учебния процес, и играехме. Това е ясно. Всички го знаят. Но тези 4 часа на ден, в които тренирахме – 2 сутрин и 2 следобед, никой никъде не може да ти ги даде и да ти ги отнеме. Аз мисля, че трябва да се спортува много повече и за децата, които наистина искат да създадат спортистите в себе си, или като хора, които искат да постигнат големи успехи, то това училище е необходимо“, сподели той.

Според него парите са променили спорта и като цяло е по-комерсиален.

„Ние тогава учениците и спортистите в Спортно училище мечтаехме да отидем в отбора, в който се състезавахме – „Черноморец“ (Бургас). Аз мечтаех там да отида, не съм си представял върховете, които в последствие успях да постигна. Всички от нас мечтаехме да сме в първия отбор на „Черноморец“. Това е факт“, каза още бившият футболист.

 

Пролетина Калчева, художествена гимнастика: Новата сграда на училището е направо една мечта

50-годишният юбилей на Спортното училище уважи и бившата художествена гимнастичка Пролетина Калчева, която представи България на Олимпийските игри в Сидни с ансамбъла, а също така изгради и силна индивидуална кариера.

„50-годишният юбилей предизвиква у мен силни емоции. Когато ми се обадиха да ме поканят бях много развълнувана, защото аз много се борих да вляза в Спортното училище, тъй като исках да стана голяма гимнастичка, а това беше пътят. Моята първа треньорка и лична Дафина Стоянова ми каза, че ако искам да успея, трябва да вляза в Спортното училище, за да тренирам повече. И така. Въпреки, че в семейството имахме разногласия, не всички бяха съгласни да влизам в Спортното училище, но получих подкрепа от майка ми и надделяхме над баща ми. Така успях да вляза в Спортното училище и да продължа да се развивам в спорта“, заяви тя.

По думите на грацията той дава много и изгражда човека.

„Дава дисциплина на първо място, да си отговорен, както към съотборниците си, така и към себе си. След неуспех да станеш и да продължиш. Обикновено се отказваме след първия, втория, третия провал. Това е една голяма сила и борба. А животът е една борба, както го казаха и треньорите по борба“, с усмивка коментира тя.

Според нея трябва от най-ранно детство да се спортува, но в тези силно дигитални времена става все по-трудно.

„Мисля, че сега информацията е твърде голяма и много, а докато едно време не беше така. Интернет пространството е една необятна бездна и от там идват проблемите. Все по-малко се грижат децата за физиката си и търсят по-лесното. Мисля, че максимата „Здрав дух в здраво тяло“ е много важна. Както трябва за духа си да се грижим, така трябва и за тялото си“, каза още Калчева.

Тя също е от тези, които с нетърпение чакат новата сградата на Спортното училище да стане факт. Определи я като една дългогодишна мечта.

„Аз, когато учих, бяхме в друга сграда – в Музикалното училище. Тъй като дъщеря ми много искаше да учи в Спортното и тя влезе там. Като видяхме мястото, където е предвидено да е новото училище, като видяхме и голямата зала „Арена Бургас“, която е завършена и чакаме с нетърпение да започне да се използва по предназначение. Това е мечтата на всеки бургаски спортист. Искаме да виждаме едно достойно място, където да учат децата ни“, завърши бившата гимнастичка.


Анкета

Мнения

Крими Мнения
Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица
  10.05.2023 11:49      

Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обрабо