Четвъртък, 10 Авг 2023
    
Мнения

Кметът Димитър Николов: Днес ние с гордост казваме, че сме част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство

  09.05.2023 14:16  
Кметът Димитър Николов: Днес ние с гордост казваме, че сме част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство

Кметът Димитър Николов отправи поздрав към жителите на Бургас по повод 9 май – Ден на Европа.

„Уважаеми бургазлии,

Поздравявам Ви с 9 май – Ден на Европа,

На тази дата през 1945 година се слага край на най-големия и кръвопролитен конфликт, който човешката история познава – Втората световна война.

На тази дата отбелязваме годишнината от историческата Декларация на френския външен министър Робер Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Това полага основите на създаването на една организация, която обединява в едно семейство държавите от Стария континент – Европейския съюз.

Приемането на България в тази организация е реализираната мечта страната ни да е равноправна на всички европейски държави и нашият народ да живее по демократичните закони.

Днес ние с гордост казваме, че сме част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство. Нашите учени, инженери, лекари и хора от различни професионални сфери дават своя принос за по-доброто бъдеще на човечеството.

За съжаление днес в Европа отново ехтят оръжия и загиват невинни хора. Военният конфликт, който се води недалеч от нашата територия ни изправя пред нови изпитания.

Затова днешният ден е повод отново да си дадем равносметка за пагубните последствия, които води след себе си всяка война, и да потърсим смисъла в идеите за единна Европа. Нека те бъдат основа за намирането на решение в настоящата ситуация, която изправя пред изпитание не само Европа, но и света.“


Анкета

Мнения

Крими Мнения
Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица
  10.05.2023 11:49      

Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обрабо