Петък, 04 Авг 2023
    
Мнения Поморие

Кметът на община Поморие Иван Алексиев:Посрещаме туристи с решени проблеми – по-чиста градска среда и достатъчно паркоместа

  05.05.2023 14:12  
Кметът на община Поморие Иван Алексиев:Посрещаме туристи с решени проблеми – по-чиста градска среда и достатъчно паркоместа

В навечерието н празника на града, 6 май, стана ясно: Край на авариите през летния сезон – подменят водопроводната мрежа в кв. „Каменар“ и с. Лъка

 

Моника Илиева

 

– Г-н Алексиев, какво се случва с Поморийско солено езеро? Прекалено много се дебатира около осладняването на водите му.

– Атаката е срещу Общината. Пряка. Ето каква е нашата отговорност, поета във времето, за да спасим Поморийско солено езеро. До 1990 г. има изградена система от отводнителни канали, в езерото не влиза сладка вода. Това е годината, когато се връщат земеделските земи на стопаните им. Каналите попадат в границите на собствеността. Голяма част от тях – помпени станции, тласкатели – разрушени са. През 2012 г., благодарение на моите позиции в качеството ми на депутат, дошъл от Народното събрание (НС) и зам.-председател на Комисията по опазване на околната среда, Нона Караджова и Бойко Борисов – и двамата, подчертавам, взеха по мое предложение решение на Министерски съвет (МС), след което Поморийско езеро се предостави за стопанисване и управление на община Поморие. Това беше жесток удар срещу „Зелени Балкани“, които се бяха самонастанили тук през 2005/6 година. Задавам въпроса – за двайсет години какво направи тази организация, освен че дръпна 800 хил. долара за почистване на отводнителния канал езеро – море. Само че Община Поморие се грижи за този канал и го поддържа към днешна дата. След това изградиха Посетителски център, в който си устроиха резиденция. Община Поморие влезе във владение и в него. Направиха дига като изсипаха купчини кал в езерото, за да обособят острови за гнездене на птици, една птичка не е кацнала там. Тези организации повеждат война срещу Общината.

– Какъв контрол налага общинска администрация върху дейността в езерото?

– С правомощията, които ни дава министерското постановление, налагаме контрол над дейността в Поморийско солено езеро, включително и над споменатите организации, и над калодобива и солодобива. Сключихме споразумение с Българска академия на науките (БАН), правим пролетен и есенен мониторинг над езерото. Солеността е започнала да спада минимално. След тази констатация е направен пълен анализ, установи се вливане на сладки води. В същото това време се проектира и изгради обхода на Поморие, пресече се р. Пазариолу. Прословутият Крайчов завой, за който твърдят зелените, че бил засипан по време на строителството, e измислица, защото е засипан още преди двайсет години. Това, че на картата местността е отбелязана като влажна зона, не означава, че не е засипана преди посоченото време. Половината от това място е частна собственост с преотредени терени в поземлени имоти още през 2005/6 година, времето на управлението на Петър Златанов, през първия мандат от кметуването му.

– Какво предприе Община Поморие по този омагьосан казус, още повече, че е входирана жалба до ЕК?

– Разработихме цялостен проект за отводняване на Поморийското езеро, първият етап е реализиран. Касаеше старите отводнителни канали, които се намират покрай езерото и в района с кръстовището с кв. „Каменар“. Почистихме ги и благодарение на г-н Пиронков, който разреши в ретензора, където се събира сладка вода, да извършваме отводняването. Вторият етап, който сме предоставили на МРРБ и на АПИ е проект, който отводнява цялата територия в района на обхода. За да се отведе сладката вода извън езерото, има дига – съществуваща, която е на „Черноморски солници“ – Бургас. Имаме писменото съгласие на шефа на солниците по нея да мине отводнителната тръба и да я заустим в Черно море. Нашият проект – на стойност 1,1 млн. лв. е реализиран – т.е. първият етап по отводняването, който се намира в района на бензиностанция „Петрол“, кучкарника на Общината на разклона за кв. „Каменар“ и гр. Ахелой – е реализиран. Чрез втория етап трябва да се оберат всички води около обхода и р. Пазариолу, но трябва да примостим езерото по съществуващата дига. Стойността е много голяма, трябва да се намеси държавата с финансиране. Имахме доброто в лицето на г-н Бойко Борисов, в качеството му на премиер, но откакто дойде „Промяната“ – две години, всичко, що е на кметове на ГЕРБ, е сложено на трупчета. Еколозите плачат хубаво и отправят обвинения към Община Поморие, но те не са направили нищо, а някои местни граждански организации – съвсем нищо. Когато Общината си върна Посетителския център, обвиниха ни, че кметът ще строи поредния хотел. Подготвя се вътрешен ремонт по проект, който е спечелен и заедно с Музея на солта цялото пространство ще бъде облагородено. Така че Община Поморие се грижи за езерото – ключово за цял един отрасъл в местната ни икономика – балнеологията.

– На последната сесия приехте специфични изисквания към облика на градската среда – сгради, архитектурни ансамбли. Кое наложи наредбата?

– Крайно време беше. Вижда се с просто око, започва да се строи. Едната кооперация е лилава, другата зелена, бият се цветове. Нагледахме се на нови сгради с безразборно накачени климатици. Курортен град сме. Нашият туристически продукт има добавена стойност – калолечение, орнитология. Идват хора от различни краища на света, впечатлени са от тях. Ако нямаме добра градска среда, остават с лошо впечатление. Залагаме много правила, които да се спазват от управляващите и след нас. Не може да се строи на парче. Трябва да има дългосрочна визия за развитието на града, на общината, неведнъж съм заявявал. И независимо че сме в навечерието на местните избори!

– Заговорихте за приемственост в местната власт, не мислите ли за следващ мандат наесен?

– Рано е да се мисли. Мисля за едно хубаво, приветливо и слънчево Поморие.

– По Крайбрежната ремонтът тече на пълни обороти. Ще бъде ли завършен преди началото на летния сезон?

– Ремонтът протича на четири етапа. Цялата алея – едно от най-красивите места за разходка в града и любимо на „ловците“ на морски залези, е амортизирана. Лошото е, че сме в навечерието на туристическия сезон и няма да успеем с реализацията на четирите етапа до началото на сезона. Два ще бъдат завършени, с което най-разбитите участъци ще бъдат отремонтирани. Обновяването ще спре около 15 юни, ще продължи от средата на септември. Крайният срок е до края на годината, бързаме по-рано да я завършим. Харесвана е и от поморийци, и от гости на града и всяко затваряне носи дискомфорт на хората, защото не могат да се разхождат край морето.

– Кои са големите проекти с европейско финансиране на настоящата година, какво се случва с тях?

– Очакваме много голям проект по ПУДООС за изграждане и подмяна на водопроводната мрежа в новия квартал на Поморие „Каменар“ и с. Лъка. Одобрени сме, очакваме финансирането, което е на стойност близо 6 млн. лв., за да започне подмяната на старата водопроводна мрежа и разширяването. Ще се изгради нов водопровод, защото там има изключително много аварии, което пък след това ще даде възможност да започне благоустрояване. Другите два проекта – големи предизвикателства пред нас, единият от които е на финалната права, са за енергийна ефективност на публични сгради и културни такива. Включени са всички кметства и читалища на територията на община Поморие. Ще се направят ремонти на сградите им. Нашите села са живи, развиват читалищна дейност и млади, и стари се събират в тях. Санирането на блоковете в града също продължава, до края на 31 май кандидатстваме по програмата за енергийна ефективност. Ако тези два проекта, а аз съм убеден, че те ще се случат, реализираме, ще обновим облика на града.

–Ще има ли пробойни в градската хазна заради неизпълнени приходи в бюджета?

– Слава богу, не се очаква това. Вървим добре. И макар да е друга тема, не мога да не кажа, че твърде много се експлоатира мълвата, че община Поморие е финансово зле, че е фалирала. Защото имаме кредит. В 21 век няма бизнес или семейство без кредити. Цяла Европа живее на кредит, Гърция живее на кредит. Изтеглили сме кредит, който е обслужван редовно, в момента е рефинансиран, спестени са 300 хил. лв. от лихви, така че община Поморие е финансово много добре. Изпълнението на бюджета върви отлично. Ще припомня, че когато поехме община Поморие, бюджетът беше 18 млн. лв. – 9 млн. държавни средства и 8,7 млн. собствени приходи. В момента бюджетът ни е 40 млн. лв. – 20 млн. от държавата, 20 млн. собствени приходи. Равносметката е два пъти и половина повече. Нямаме стари вземания, т.е. несъбрани данъци и такси, макар че заварихме много такива. Общината няма длъжници и тя не дължи на никого като изпълнители и доставчици. Община Поморие има единствено кредит, който обслужва редовно и благодарение на него сме стабилизирали и болница, и направили благоустрояване. В навечерието и на летния сезон сме, приходите скачат още повече – нямам притеснение, че ще се получи дупка в бюджета на Общината.

– Предстоящият туристически сезон – какъв ще е той, чука на вратата, решени ли са дежурните проблеми – паркиране и чистота?

– Твърдо мога да кажа, че са решени и паркирането, и чистотата. По отношение на чистотата създадохме собствено предприятие, градът ни е по-чист, след като структурата заработи. Проблемите с паркирането са решени на 90%, защото винаги има недоволни. Има яснота и ред. Правим три нови паркинга – единият е близо до Общината за до 100 автомобила, при „Софарма“ се работи по друг, в Руския квартал подготвяме „Капката“ за паркинг, по ул. „Европа“ се направени 70 паркоместа. Над 540 са новите места за паркиране в града. Проблемът с недостига на паркоместата идва от факта, че нашите коли са много. И туристите идват с автомобилите си. Сезонността довежда до това, че лятото, три месеца, е пренаселено, а в останалите девет има достатъчно място за всеки. По тази причина инвестиция в многоетажен паркинг преди да се направят разчетите, изглежда нерентабилна. Що се касае до това какъв ще е предстоящия туристически сезон – имам информация от туристическия бизнес в града, че се очаква много силно лято. Една част от базите вече отвориха покрай Великденските празници, други ще го направят на 6 май – празника на града – Гергьовден.

– Г-н кмете, в навечерието на този хубав християнски празник, патрон на града ни, какво ще пожелаете на поморийци?

– Българският народ има много хубави празници, които тачи и уважава, но най-хубавият за нас, най-светлият, е Гергьовден – празникът на нашия град, който започва от 2 май и продължава до 7-и. Подготвена е богата програма с театрални постановки и концерти. Кулминацията е в самия ден, когато се провежда тържествената литургия, хората ще се съберат около манастир „Св. Георги Победоносец“ и около сцената. В навечерието на празника пожелавам на моите съграждани да са здрави, да имат любов и разбирателство в домовете си, да се обичат и радват на това, което се случва, защото е важно да вървим и развиваме града си заедно, да сме една общност.

 


Анкета

Мнения

Мнения Поморие
Кметът на община Поморие Иван Алексиев:Посрещаме туристи с решени проблеми – по-чиста градска среда и достатъчно паркоместа
  05.05.2023 14:12      

В навечерието н празника на града, 6 май, стана ясно: Край на авариите през летния се