Вторник, 25 Юли 2023
    
Общество

Ердоган награди наш пожарникар, спасявал хора след земетресенията през февруари

  25.04.2023 17:00  
Ердоган награди наш пожарникар, спасявал хора след земетресенията през февруари

Турският президент Реджеп Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасителните операции след тежките земетресения през февруари. Церемонията се състоя в президентския дворец Бештепе в Анкара. 

От българска страна отличие получи инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Пловдив, съобщиха от МВР.

Ердоган връчи благодарствена грамота на заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в знак на благодарност от страна на южната ни съседка за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение. Демерджиев беше единственият министър от страна от Европейския съюз, който се включи в събитието. 

На церемонията присъства и българският посланик в Турция Ангел Чолаков.

Българската група отпътува за Турция със самолет „Спартан“ на българските ВВС, с който бяха транспортирани и 3,5 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението. Тя включва палатки, спални комплекти и други необходими вещи и материали. България е в постоянна готовност да реагира съобразно исканията и нуждите на турската страна и нашите възможности.

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. България бе първата страна от ЕС, оказала помощ на Турция при трагедията.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището