Понеделник, 24 Юли 2023
    
Бургас

„Дракончето“ провокира полемика сред родители и учители

  24.04.2023 09:35  
„Дракончето“ провокира полемика сред родители и учители

Шум. Книгата „Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов накара бургаските социални мрежи на училищата да „заврят“

Анкета показа, че малцина са я чели, но всички коментират

 

Дона МИТЕВА

Романът на писателя Николай Теллалов, определян от критиците като "етнофентъзи", е част от инициативата за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки представя".

В Бургас този роман също бе представен в някои от училищата. Във вътрешни групи на определени класове се развихри голяма полемика, провокирана от излезлите в национален ефир протести сред хасковски родители за това, че има неподходящи сцени и вулгарен език.

Наш репортер си направи труда да прочете въпросната книга. Меко казано намери за неприемливо за четвъртокласници част от съдържанието, където в спор, породен от любовен триъгълник, се използват цинизми.

Инициативата "Разказвачът на приказки представя" продължава вече над 10 години и до момента не е имала проблем.

Книгата "Да пробудиш драконче" е написана през 1996 г. Историята разказва за младия Радослав /Дичо/, чиято възраст далече надхвърля тази на читателите,  спасява дъщерята на змей.  И преживява поредица от приключения заедно с нея. 

Книгата притежава своите качества да поднесе по интересен начин исторически факти и пренесе млади хора в друг свят, свързан с митологията, но със сигурност не е подходящ за четвъртокласници.

Пепа Марчева, която е директор на ОУ „Любен Каравелов“ и е литератор коментира: „Не съм чела книгата. Но по принцип трябва много да се внимава какво се поднася на децата“.

Кристина Атанасова, която е секретар на НЧ „Изгрев 1909 година“ и съвсем на скоро имаха представяне на детската книжка „Просякът и палето“ в двете и училища - „Йордан Йовков“ и “Добри Чинтулов“, разказа, че преди всяка среща на децата с книжка, която от читалището им предлагат,  има тяхна служителка, която се запознава със съдържанието й.

Вероятно е пресилена критиката от страна на родителите по отношение на  „Да пробудиш драконче“,  като се имат пред вид повечето анимационни филмчета, които деца и на по-малка възраст гледат. Там е пълно с насилие, нечленоразделни реплики и какво ли не.

Майка на четвъртокласник от бургаско училище, където книгата е била представена сподели, че в затворената група „ври и кипи“ от мнения и възмущение. По-странното е това, че учителката обръща разговора от литературата към тик-ток, там където родителите често не знаят какво гледат децата им. Което обаче не е добре. По-приемливо е тя да замълчи и не напада родителите или ако е чела книгата – да коментира конкретно нея.

В социалните мрежи  открито се изляха маса коментари по темата. Но се оказа, че голяма част от родителите, а и останалите коментиращи, не са чели книгата. Част от бургаските деца са си я закупили, но е под въпрос дали и кога трябва да я прочетат.

Ето какво коментира българка, която живее в чужбина: „аз да, чела съм книгата. Не смятам, че деца от 4-5 клас са подходящата аудитория. Книгата е хубава, но както всяка книга е за определена възраст читатели и те не са сред детската аудитория“.

Огнян Маринов, от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, коментира, че в Бургас не е потърсен контакт от организатора, а за скандала е научил от медиите. „Това, което чух като цитати е неприемливо, направо гнусно. Неподходящо за деца от начален етап на образование“, каза той.

 От просветното министерство излязоха с коментар, който гласи: „Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“.

Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето.

…Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“).

…Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021/2022 г.

След проведен разговор с организаторите на „Разказвачът на приказки“ книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата“.

Дълго може да  се спори и да се излагат факти „за“ и „против“ въпросната  книга и това за каква възраст е подходяща, едно обаче е сигурно, че мнозина научиха името на Теллалов точно покрай този скандал. Както се казва „Лоша реклама няма“.

Друг е въпросът, колко родители и по-големи деца ще си дадат труда да прочетат „Да пробудиш драконче“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището