Вторник, 25 Юли 2023
    
Бургас Култура

Синът на Реджеб Кюпчю пристига от Истанбул за рецитал, посветен на баща му

  25.04.2023 15:55  
 Синът на Реджеб Кюпчю пристига от Истанбул за рецитал, посветен на баща му

С вечер на поезията в Бургас ще бъде почетена паметта на българския поет Реджеб Кюпчю по повод 47 години от смъртта му, съобщават организаторите на събитието от Турски културен център „Реджеб Кюпчю“ в Бургас с ръководител Мюджеля Билял.

Събитието ще се проведе на 25 април в Дома на писателя. Предвидено е в него да се включат поетите Ердинч Кюпчю, Недялко Йорданов, Нихат Алтънок, Ибрахим Камбероглу, които ще споделят своите спомени за Реджеб Кюпчю. Ще бъде представено и творчеството на поета Рюстем Азис от страна на поета Яхйа Акбулут.

Ученици от училище „Реджеб Кюпчю“ в село Топчийско, община Руен, ще изпълнят рецитал по стихове на Реджеб Кюпчю и Рюстем Азис.

Името на Реджеб Кюпчю се свързва с Бургас, тъй като прекарва последните години от живота си в морския град и в него създава някои от най-популярните си творби. Той е нареждан сред другите известни бургаски поети като Христо Фотев, Костас Варналис, Недялко Йорданов, Георги и Венда Райкови, Петя Дубарова, Николай Искъров, Паулина Станчева, Иван Коларов, Стефан Чапкънов, Илия Буржев. 

Творчеството на Реджеб Кюпчю е част от учебната програма в гимназиалния курс в съседна Турция, а на негово име са кръстени и няколко училища както в България, така и в Турция.

И до днес обстоятелствата около смъртта на поета не са съвсем ясни, се казва в съобщението на организаторите, които допълват, че по време на тоталитарния режим семейството на Кюпчю е репресирано, а жена му и децата му се изселват в Турция. 

Днес е жив единствено големият му син Ердинч, който също е поет с няколко издадени на български език книги. Той ще пристигне от Истанбул за рецитала, посветен на баща му, допълват организаторите. 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището