Четвъртък, 13 Юли 2023
    
Бургас Общество

Великденска багрилница събра младо и старо при Часовника /СНИМКИ/

  13.04.2023 13:19  
Великденска багрилница събра младо и старо  при Часовника /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

Днес, Велики четвъртък, Регионалният исторически музей в Бургас представи традиционния  ритуал по боядисване на яйцата в градинката до Часовника.

Багрилницата се организира от Община Бургас и музея, а главни действащи лица в нея са децата. Помагат им  жените от Народно читалище „Васил Левски 1937“, квартал Горно Езеров.  Те показаха автентични техники за боядисване и украсяване на великденски яйца и напътстваха децата.

„Сутринта се събрахме у дома доста жени, за да боядисаме яйцата още на разсъмване. Както традицията повелява, аз, като стопанка, и най-възрастна, боядисах първото яйце. Задължително червено и нашарих челата първо на децата, които бяха при нас и след това на останалите.

Сега тук в тази багрилница показваме как става боядисването на великденските яйца с натурални продукти. За червеното  използваме панджар или червен лук, за зеленото магданоз, балдаран, коприва, лапад, за жълтото куркума. Яйцата, предварително сварени, се държат по-дълго. Тази година жълтото става най-хубаво и най-бързо“,  разказа  Тинка Паскалева.

Росица Топалова, уредник на Етнографската експозиция към РИМ - Бургас

Росица Топалова от музея  припомни няколко български умотворения, свързани с предстоящия празник: „Всеки ден не е Великден“, „Пази го като писано яйце“, които идват да покажат колко е специален за християните и за нас българите денят на Възкресението. Тя коментира: „Ритуалите,  свързани с Великден, са  много важни и стари и се спазват стриктно. Прави впечатление, че с времето у хората се засилва желанието да пазят традициите. Самият факт, че нашите багрилници събират толкова много хора, показва, че има интерес  да се съхранят  традициите. Даже вече не е само въпрос на техника, по-скоро е интересът към старото, традиционното. Това радва“.

От 10:00 часа детският отдел към Регионалната библиотека  "П. К. Явров" в Бургас организира търсене на съкровища и яйца.


Анкета

Мнения

Мнения
Доайенът Рашидов: Днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог и с глупави мантри
  12.04.2023 10:54      

Уважаеми колеги, молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да