Четвъртък, 13 Юли 2023
    
Бизнес Бургас

След рекорден дебат в зала: „Зелена светлина“ за зеления водород в Равнец

  11.04.2023 13:14  
След рекорден дебат в зала: „Зелена светлина“ за зеления водород в Равнец

Кметът Димитър Николов: Ако дойде инвеститор за летището ще го предложа за почетен гражданин

 

Георги РУСИНОВ

 

Над 2 часа и половина. Толкова отне приемането на докладната, която безспорно ще остане сред най-дискутираните в този Общински съвет на Бургас. Тази, която на пръв поглед трябваше просто да раздели два терена в Индустриална зона „Равнец“ –  самата зона и от  летището. Избраният за народен представител Константин Бачийски поиска изказване, с което отново изрази притесненията си от изграждане на фотоволтаичен парк в съседната на летището зона. Както „Черноморски фар“ вече писа, има ново инвестиционно намерение от гръцка компания, която иска да изгради завод за производство на зелен водород, както и да развие самата индустриална зона с допълнителни производства в бъдеще. За целта обаче е необходимо и изграждане на фотоволтаичен парк.

Именно фотоволтаиците бяха основната тема на разговора. От групата на СЕК, която днес беше повече от активна в присъствието на лидера си, започнаха от началото на дебата да обсъждат въпросните фотоволтаици. Те питаха къде точно ще се намират, както и дали няма възможност да изградят въпросния парк в съседни имоти на Равнец, тъй като имаха притеснения за присъствието на фотоволтаици в близост до евентуалното бъдещо летище.

Самият Бачийски бе допуснат за изказване като след това получи упреци от управляващите, че използва темата за Равнец да си прави предизборна кампания. Сред активните участници в дебата днес бяха Стоян Грозев, Манол Тодоров, Бойчо Георгиев, Иван Иванов Христо Панайотов, Георги Дракалиев и други.

Бяха допуснати и представители на инвеститорите, сред които и собственикът на компанията. Те обясниха, че идеята им е една част от фотоволтаиците да бъдат поставени върху покривите на сградите, а останалата върху 400 декара от терена от 800. От тях 50 декара ще са за самата станция за зелен водород. От „Виртус инвестмънт“ АД добавиха още, че са в напреднала фаза на реализиране на проект в мини „Марица“. Отделно от това абсолютно същият проект, който възнамеряват да реализират в Бургас, имат реализиран и в Северна Гърция. Разликата тук е, че ще изградят индустриалната зона, докато в Гърция вече е била изградена.

Полемиките разбираемо продължиха повече в политически тон, но част от общинските съветници и администрацията призоваха да се говори конкретно по докладната. Отношение взе и кметът Николов. Той започна с това, че няма намерение да напада никого, а ще благодари на инвеститора, защото е пожелал да направи нещо на територията на Бургас.

„Иначе сме на прага да изгоним за втори път инвеститор. Сутринта се запознах с проект, който ще се случва в София. Там има второ летище – в Доброславци. Сега обаче там развалят летището, за да направят индустриална зона. Ние тук правим обратното. Ние разваляме проект за индустриална зона, за да направим летище с карго терминал. Ще ви кажа обаче, че в Испания има такова летище изградено с европейски средства. И знаете ли какво е станало? Част от тези чиновници са подсъдими. Някои може и да са в затвора даже. Защо? Ами защото никой не лети до там. В Испания. Къде е България, къде е Испания? Къде е 250-хиляден Бургас? Откъде ще дойде този голям инвеститор да извърши тази инвестиция – за карго летище. Откакто съм кмет такъв инвеститор няма. Какво щях да направя, ако имаше такъв инвеститор? Ами щях да направя челна стойка само и само, за да се случи такава инвестиция. Но такъв няма. Имахме две инвестиции – едната я отхвърлихме, сега сме на път да отхвърлим и втората Знаете ли колко е голяма логистичната база с карго летище в Дубай? 2000 декара. Ние запазваме 2600. Специалисти ме увериха, че те са повече от достатъчни за карго летище. Със сигурност това е по-голяма територия от летището във Варна. Не пречи в съседни зони на летището да има фотоволтаици и производство на зелен водород. Тази инвестиция ще помогне и за зарядни станции за електромобили. Целият свят върви към зелената енергия. Бъдещето е там. Аз ще подкрепя всяка инвестиция. Има място за всички. Сега с тази докладна освен да разделим двете територии, даваме предварително съгласие държавата да провери дословно инвеститора и да се произнесе годен ли е той да прави бизнес в България, или не. И ако държавата ги оцени, тогава ние решава даваме ли им терена за 35 години и да внесем част от пари в Равнец за ремонти на инфраструктурата. Искам категорично да заявя, че пет години ни се пречи да обособим терена. Това е уин-уин (б.а. победа-победа) решение за всички. Връщаме и летището 2 месеца преди да изтече срока на държавата. От там казаха, че едната писта не става за нищо, а за другата са необходими 100 млн. инвестиции. Ако има такъв инвеститор аз ще го предложа за почетен гражданин. Община Бургас във всичките си действия, които прави за тази територия не го прави зад гърба на някой, а открито и честно. От първия ден съм поканил областния управител на разговорите с този инвеститор. Всички действия са съгласувани с държавата. Тя ни е предложила този инвеститор. И на финал – предходният инвеститор и делото не пречат на тази инвестиция. Касае друг ПУП и друго инвестиционно намерение“, подробно отговори Николов на всички притеснения и въпроси.

Други представители на опозицията дори нарекоха „Планът Бачийски“, с който той се яви като кандидат за кмет на предходните избори – химера. Именно в основата на плана беше развитието на Равнец като карго летище.

Кметът разсея и съмненията, че нищо друго освен фотоволтаичен парк ще се случи в района. Той обясни, че бъдещите инвестиции, които гръцката компания ще направи ще са обект на друга докладна записка. Той бе категоричен, че след като се върне територията за летище на държавата, тя няма да направи нищо в зоната. Николов бе призован да поиска отново територията и да общината да търси инвеститор. Градоначалникът отговори, че това може да стане само, когато тя бъде върната на държавата.

Докладната бе приета с 36 „за“, 3 „въздържали се“ и 2 „против“.


Анкета

Мнения

Мнения
Доайенът Рашидов: Днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог и с глупави мантри
  12.04.2023 10:54      

Уважаеми колеги, молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да