Петък, 07 Юли 2023
    
Бургас Мнения

Д-р Диян Господинов, кардиолог: Възползвайте се от профилактичните прегледи, много са важни

  07.04.2023 14:30  
Д-р Диян Господинов, кардиолог: Възползвайте се от профилактичните прегледи, много са важни

Д-р Диян Господинов е един от съорганизаторите на днешната медицинска кампания, в която той и негови колеги преглеждат безплатно бургазлии в градинката до Часовника. За импровизираната болница на открито той разказа повече пред наш репортер.

 

Георги РУСИНОВ

 

-Д-р Господинов, разкажете ни за инициативата. Какви прегледи ще предложите днес на пациентите и докога продължават?

-Здравейте! Решили сме да направим една импровизирана болница на открито, където за нашите съграждани сме направили импровизирани кабинети. В линейката правим кардиологичните прегледи. Има и пулмолог, ендокринолог, УНГ специалисти, ортопеди, очни болести и зад нас са невролозите. Кампанията стартира от 9:30 часа сутринта и ще продължим до 17:00 часа. За момента доста наши съграждани се възползваха, както виждате непрекъснато прииждат хора. Така, че се надяваме възможно повече бургазлии да се прегледат.

-Сериозни ли са оплакванията на хората?

-Направихме един базов импровизиран скрининг, но не очаквахме толкова много социално значими заболявания да намерим. Може би от над 50 души, които преминаха през линейката поне 50% от тях бяха с недобър контрол на артериалното налягане, което за нас наистина е учудващо. По-голямата драма е, че голяма част от пациентите са възприели това високо кръвно налягане за нещо нормално. Те си казват: „Имам високо кръвно налягане. Знам си го. Това е, докторе!“. Това за мен е шокиращо. И когато обясняваме на тези хора, виждам че разбират и ще потърсят по-нататък медицинска помощ, за да коригират проблемите си.

-Вашият съвет?

-Моят съвет е пациентите да ходят на профилактични прегледи редовно. Там нашите колеги общопрактикуващи лекари пускат един базов пакет и ако има отклонения те биват насочени към тесен специалист. Но нека хората да правят профилактични прегледи. Възползвайте се от  тях. Много са важни.

-Тъй като очевидно интересът е голям възнамерявате ли в бъдеще повече такива кампании да организирате?

-Само до края на годината имаме шест основни кампании, които сме планували, така че да – предвиждаме още доста кампании. Имаме предвид една друга кампания, която ще бъде във връзка с Деня на движението. Смятаме да направим един импровизиран стрес тест – маратон, танци на открито, отново измерване на кардиограма, кръвно налягане, кръвна захар. Така че сме подготвили доста изненади за нашите съграждани, които възнамеряваме да реализираме.

-Във връзка с днешния празник на здравето, какво ще пожелаете на колеги и бургазлии?

-Да бъдем здрави, както те, така и ние.

 

(в интервюто има въпроси и на Светослав Стойнов от „Днес България“)


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Общество
Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП този път се провали
  04.04.2023 15:50      

Лидерът на БСП: Разбира се, тези девет процента не ни удовлетворяват &qu