Четвъртък, 06 Юли 2023
    
Бургас

„Равнец“ разбуни духовете в комисията по градоустройство

  06.04.2023 15:20  
 „Равнец“ разбуни духовете в комисията по градоустройство

Бачийски дойде да го брани от фотоволтаици, Маринчев: Не знам още колко инвеститора искате да изгоните

 

Георги РУСИНОВ

 

Темата „Равнец“ за пореден път разбуни духовете. По време на редовното заседание на комисията по устройство на територията към местния парламент пристигна избраният преди дни за народен представител Константин Бачийски, който изказа несъгласие с приемането на докладна свързана с територията. Според него става въпрос за строителство на фотоволтаична централа, което можело да се случи и на други терени, но от администрацията и членовете на комисията обясниха, че става въпрос за промяна в регулацията, с която терена се разделя на две части. С едната се запазва частта за летището, а другата – по-малката, остава за производствени цели.

В началото на дебата той припомни, че все още има дело с неизвестен край във връзка с предходното инвестиционно намерение, както и че е неподходящо в района на Равнец, на територията, която беше предоставена от държавата, да се развиват фотоволтаици.

„Те могат да се развиват навсякъде другаде, включително и на земеделска земя 7 категория. Община Бургас разполага с няколко такива парцела. За мен територията, която остава трябва да се ползва за производство и логистика, а фотоволтаици да има само на покривите на сградите, които биха се построили там. Разчетът на тази зона е за до 8 хиляди работни места и ако ние унищожим тази възможност сега, ще е голяма грешка. Затова ви предлагам да промените така ПУП-а, че да има условия да не се слагат там фотоволтаици, освен върху покривите. Зелената енергия може да се доведе отвсякъде, а за зеления водород му трябва много малък парцел, за да се произвежда. За мен е грешка, ако ние сега позволим там да могат да бъдат изграждани фотоволтаици“, посочи той.

Причината за коментара му е че в докладната записка е посочено инвестиционно намерение в размер на близо 600 млн. лева на „Виртус Инвестмънт“ АД, който е инвеститор клас А, както вчера „Черноморски фар“ писа. Промяната на плана обаче не е конкретно за този инвеститор, идеята е теренът да няма административни тежести, затова се входира промяна на ПУП-а, стана ясно от обясненията на администрацията в комисията по икономика и инвестиции и днес в тази на устройство на територия.

„Запознат ли сте с ПУП-а? Виждали ли сте предложението за ПУП? Виждам, че не сте запознат. Този ПУП разделя територията на две – на тази, която ще се ползва за летище и тази за индустриални цели. Втората е към 30% от целия терен. Така, че няма как да бъдат поставени там фотоволтаици. Дали ще бъдат поставени такива е в последващо инвестиционно намерение. Не е нужно да се залага фотоволтаици да се поставят на покривите на сградите, тъй като на това малко място няма как да се изгради фотоволтаична централа. Те трябва да й търсят място другаде“, обясни председателят на комисията арх. Петър Статев.

Красимира Маркович предложи да се придържат към самата докладна записка и добави, че не желае тя и комисията да стават част от предизборната кампания на Бачийски.

„Г-н Бачийски един ПУП има план за застрояване и план за регулация, ако знаете какво означава. Не съм убедена, защото от това, което коментирате излиза, че не знаете. В случая се касае одобряване на изменение на ПУП за план за регулация. Никой не коментира застрояването и какво ще бъде то. Говорим за регулацията. Така, че моля да се придържаме към докладната“, добави тя.

Бачийски настоя, че в самите инвестиционни намерения потенциалният инвеститор е написал, че в част от територията предвижда изграждането на фотоволтаици.

„Прекрасно съм запознат, че в момента разделяме летищната част от останалата. Искам да направим проекта по този начин, в който да вървим в една посока, а не отново да влизаме в съда и да се спира това намерение“, каза на свой ред той.

Георги Маричнев го попита защо след като СЕК имат председател на Икономическата комисия и тази докладна е била разгледана вчера в тази комисия, не са направени предложения за промени по нещата, които Бачийски сега коментира.

„Не чухме никакви аргументи от него. Това, което говорите в момента няма нищо общо с това, което разглеждаме. Сега аз не знам вие колко инвеститора смятате да изгоните от това място, докато не се реализира вашият проект, който чакаме от 2015-а. Искам да ви обърна внимание, че срокът, който държавата даде на общината от 5 години вече е изтекъл. Може би това ни е последния шанс да намерим сериозен инвеститор. А не някаква фикс идея, която не виждаме как не се случва и се гонят европейски инвеститори. Аз не мога да ви отнема правото да харесвате зеления водород, фотоволтаиците, или каквото там искате, но поне уважавайте нашите усилия да намерим сериозен инвеститор и да не стане така, че да върнем имота на държавата. Това ще е провал на целия Общински съвет и най-вече на председателя на Икономическата комисия. Така мисля аз“, заяви той.

Арх. Статев също добави, че председателят на Икономическата комисия е можел да предложи промени, а Бачийски единствено посочи, че именно от него е разбрал за докладната и затова днес е тук. Тук вече администрация и съветници му посочиха, че в последните 5 години не е направил нищо за терена и че ползва повода за предизборна кампания.

Думата взе и заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска:

„Аз няма да правя предизборна кампания, защото не съм кандидат за кмет, нито за народен представител, или министър. Ще се изкажа по същество и законосъобразност. Искам да обърнете внимание не на политическите послания, които се говорят, а да разгледате докладната в нейната същност, която няма общо с това, което се говори като политически послания. Докладната е за промяна на план за регулация и не е свързана с фотоволтаици. Тя има за цел да запази предназначението на имотите, без да променя застрояването, такова каквото е било то при одобрения план. Единственото, което се прави е да се обедини територията и да се раздели на две части. Именно от гледна точка на това да се изчисти една територия от ограниченията, които са записани в договора. Това вече е тема, която многократно г-н Бачийски е разисквал и убеждавал в това и сега за мен е чудно, че именно това, което той искаше да се случи, сега започва да говори обратното. Никъде не е записано, че докладната касае монтирането на фотоволтаици. Ако има инвестиционно намерение на инвеститор, то ще се разгледа отделно, в отделна докладна“.

Директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ Ивелина Стратева обясни, че всеки инвеститор, който пита за Равнец бил с убеждение, че цялата територия е обременена от функционалното запазване на летателните полета.

„Това обаче не е така и точно затова отделяме тази територия, защото е много трудно след всички приказки, които се говориха за Равнец, след делата, които има, да дойде инвеститор и въобще да започне да разглежда тази територия“, каза тя.

Заместник-кметът Коралска продължи, че съгласното законовите изисквания не може да се наложат ограничения да има фотоволтаици точно върху покривите.

„Това идва с инвестиционно намерение. Ако ние не харесаме инвестиционното намерение на бъдещия инвеститор, който и да е той, тогава имаме право да наложим съответните ограничения. Но в момента това не е предмет на разглеждане на докладната. Това е една предизборна кампания. Не знам какво друго да го нарека. Изборите свършиха“, каза още Коралска.

Главният архитект Тихомир Райчев също обясни, че В момента тази докладна предвижда едно регулационно изменение.

„Няма никакви други промени. Това е гласувано изменение. Така, че присъединявам се към това докладната да се гледа по законосъобразност“, каза той.

Юристът на Община Бургас Златина Георгиева добави, че вземането на това решение не е свързано с делото и не е пречка да се вземе.

„Делото е пречката да има инвеститори, защото когато има безсмислени спорове, инвеститорите биват отблъсквани“, заяви тя.

Красимира Маркович този път предложи прекратяване на дебатите и преминаване към гласуване, тъй като Бачийски не говорил по същество, а правил предизборна кампания. Разговорът продължи по темата фотоволтаици, при което заместник-кметът Коралска настоя да прочете на глас решението в докладната пред присъстващите медии, за да се покаже, че никъде не биват споменавани фотоволтаици.

В крайна сметка се премина и към гласуване на докладната, която бе подкрепена със 7 гласа „за“. Общински съвет – Бургас ще има последната дума на сесията във вторник, когато вероятно отново темата „Равнец“ ще предизвика дебати.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Общество
Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП този път се провали
  04.04.2023 15:50      

Лидерът на БСП: Разбира се, тези девет процента не ни удовлетворяват &qu