Понеделник, 03 Юли 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Кои са отличниците от личния вот в Бургас?

  03.04.2023 12:42  
Кои са отличниците от личния вот в Бургас?

Георги РУСИНОВ

 

Петите поредни парламентарни избори се изразиха с отличници по личен вот в 2-МИР. Рекордьор с 5646 преференции е водачът в листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Втори със силен личен вот е шестият в листата на ПП/ДБ Димитър Найденов, който събира 3156 преференции – повече от водача в листата Константин Бачийски, който е с 3080. Така Найденов ще пренареди листата.

В листата на ГЕРБ-СДС традиционно силен личен вот прави и вторият – Любен Дилов, който получава подкрепата на 2827 избиратели. Следващият с най-много преференции в тази листа е седмият – д-р Лидия Стефанова с 1713, но няма да са й достатъчни, за да пренареди листата. Така със сигурност в новия парламент от партията на Борисов влизат Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова с 1230 преференции и общинският лидер Андрей Рунчев с 894 преференции. Има вероятност, ако ИТН не влезе в 49-то Народно събрание, то техният мандат да отиде при петия в ГЕРБ-СДС – Мартин Богданов.

В БСП третият в листата Тодор Байчев, който е с 1401-а преференции също пренареджда листата. Вторият – Станимир Баев е с 420, а водачът Петър Кънев е с 1154 лични гласа. БСП също са в очакване мандатът на ИТН да отиде при тях, ако партията на Трифонов не влезе.

Цончо Ганев, който води листата на „Възраждане“ е другият със силно изразен личен вот – 2277. Друг в тяхната листа с шанс да пренареди е третата – Звезделина Каравелова, която събира 940 гласа в своя подкрепа пред 392 на досегашния депутат и втори в листата Борис Аладжов.

При ДПС преференциалният вот никога не е бил от значение. Там винаги кандидатите се съобразяват с подредбата на листите от централата в София. Все пак водачът в Бургас - Севим Али получава подкрепата на 626 избиратели. Вторият Ешереф Ешереф - 244 и третата - Фатме Рамадан с 385. Превърналият се в сензация кандидат от айтоското село Вергин Терзиев заради нетрадиционното си появяване на сцената в Айтос с брейк танц е получил 205 преференции. 

В ИТН водачът Ивайло Вълчев е с 1389 преференции. Вторият в листата Тодор Иванов обаче е с реални шансове да влезе, ако партията на Трифонов остане над четири процентната бариера в национално ниво. Така от Бургас ИТН ще получат един мандат, който трябва да отиде при Ивайло Вълчев. Припомняме обаче, че веднъж вече той се отказа от депутатско място. Ако и сега водачът не поиска да става депутат, то Тодор Иванов ще е народният представител от ИТН за Бургас.

„Български възход“, чийто резултат в Бургас е по-добър от този на ИТН обаче остава извън следващия парламент. Хората на генерал Стефан Янев в Бургас показват нелоши лични резултати. Вторият Стоян Грозев е с 579 гласа, които са повече от 532-та на водача Виолета Комитова. Третият Манол Тодоров е с 281 преференции, а четвъртият – Георги Кузманов с 513.

При „Левицата“ водачът Антон Коджабашев е с 219 преференции, следван от втория Даниел Иванов със 148 и третата Юлияна Мръчкова със 115.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Жечо Станков: Поели сме ясен ангажимент, че правителство ще има
  02.04.2023 15:00      

Георги РУСИНОВ   Поели сме ясен ангажимент, че правителство ще има. Ние сме