Четвъртък, 22 Юни 2023
    
Култура

През април: Две дати, свързани с книгите отбелязват от НЧ „Изгрев 1909“

  22.03.2023 12:02  
През април: Две дати, свързани с книгите отбелязват от НЧ „Изгрев 1909“

През април  наред с другите прояви в НЧ „Изгрев 1909“ ще отбележат подобаващо Международен ден на детската книга, който е на 2 април и 23 април - Международен ден на книгата и авторското право.

По повод Международен ден на детската книга читалището в партньорство с издателство “Либра Скорп” представя книгата "Просякът и Палето” от младата бургаска авторка Александра Иванова.

Проявата ще се проведе в СУ „Й. Йовков” и СУ „Д. Чинтулов” с третите и четвъртите класове. В конкурс за рисунка на тема „Моето пале”, жури ще избере 20-те рисунки, с които ще бъде подредена тематична изложба на 4 април 2023 г. В представянето ще включат и млади актьори.

С книгата си Александра Иванова се надява да докосне предимно сърцата на подрастващите, защото и самата тя е в тази възраст. Книжката ѝ е малка, компактна, илюстрирана. А прекрасната корица завладява така, както и самото съдържание. Нейната цел е да накара връстниците си да четат по-често книги. „Надявам се повече деца да започнат да четат и ако има сред тях и пишещи, да не се притесняват да разкрият своя талант”- споделя Александра. По време на срещата ще бъде обявено началото на 3-тото издание на образователен проект „Формула за щастие“. Част от проекта е конкурса за литературна творба и рисунка. Победителите от него ще бъдат обявени по време  на лятното издание на „Изгрев парк фест”.

Световният ден на книгата и авторското право е поводът на 11 април от 18.00 часа читалище “Изгрев 1909” в партньорство със ССПБ- Бургас и издателство “Либра Скорп” да представи новата книга с поезия „Утрини” на Стоя Винар. В зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско Казино” за публиката ще звучат авторски стихове, на рояла ще е талантливата пианистка Яна Маринова, а в залата  ще бъдат изложени ескизи на Йордан Маринов, поместени и на страниците на стихосбирката. За да представят Стоя Винар на литературната сцена ще се качат поетесите Петя Александрова и Яна Вълчева.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Земеделският министър:Вносът от Украйна дебалансира пазара и подбива цените и търсенето на български продукти
  22.03.2023 09:24      

Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качество