Сряда, 14 Юни 2023
    
Поморие

Засипаният Крайчов завой пречи на дейността на солодобивно предприятие в Поморие

  15.03.2023 17:21  
Засипаният Крайчов завой пречи на дейността на солодобивно предприятие в Поморие

Входирана е  жалба до ЕК по казуса

 

Моника ИЛИЕВА

 

Засипаният Крайчов завой, пречи на нормалната дейност на солодобивно предприятие в Поморие. Осладняването на водите на Поморийско солено езеро и повишаването на водното ниво е резултат от унищожаване на мочурище, което местните хора наричат Крайчов завой, засипан при частично изграждане на обходен път (в района на Ахелой) от строителна фирма. Това стана ясно по време на провелата се днес втората среща на Консултативен съвет към Поморийско солено езеро.

Експерти алармираха за проблема

 

Процесът на навлизане на сладки води в езерото е започнал по-рано, но е видим откак е построен обходен път и намиращото се мочурище в района придобива характер на възвишение, коментират експерти. „Водата е пренасочена и се влива директно в местността „Малък герен“ –  малки басейни, които не се използват за целите на солодобива в района, откъдето тя преминава в основното тяло на езерото и води до неконтролирано водно ниво, което на свой ред намалява солеността“, разясни Димитър Попов, ръководител на проект „Живот за Поморийската лагуна“, по време на срещата. Той  обърна внимание, че резултатът е спиране на дейността на местното солодобивно предприятие. Тъй като на мястото, където е най-сладка водата, цикълът е обърнат изцяло и вместо да се концентрира от изток на запад при движението си, сладката вода идва от западната страна, а там е точката на водовземане на Поморийски солници.

„Заради навлизане на сладката вода в езерото не можем да правим сол. Има различни мнения каква е причината. Фирмата, която построи пътя изсипа земни маси. Можем да търсим финансиране, немалко като размер, и да изхвърлим остатъчните земните маси, но строителната фирма е усвоили средствата, за да извърши дейността на указано място, а не на Крайчовия завой (мочурището). В момента търсим средства, за да оправим проводимостта на канала, засипан от недобросъвестния строител.Виждаме го, истината е ясна. Но няма институция, която да задължи АПИ да изхвърли остатъчните строителни материали. Тази е причината да бъде пусната жалба в Европейската комисия (ЕК)“, коментира представител на засегнатото солодобивно предприятие (на снимката). Той акцентира, че е документирано на снимки, че на  мястото са били струпани приземните машини на депо. От тази точка се извозвал чакълът и се връщала пръстта.

От предприятието предлагат да oбединят усилия в гражданско сдружение, което да алармира обществеността за състоянието на Поморийско солено езеро, за да им бъде обърнато внимание. Казусът е двугодишен, но няма механизъм, по който строителят да бъде накаран, да изведе остатъчните инертни материали, след приключване на дейността си, от мочурището – ключово място за солодобива района.

Какви са проблемите на Поморийско солено езеро четете в разработка на в. „Черноморски фар“ следващата седмица.

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
„Всичко навсякъде наведнъж“ в Холивуд означава за всекиго по нещо стига достатъчно да ревеш
  15.03.2023 11:59      

Георги РУСИНОВ   Големият победител от тазгодишните награди „Оскар&ldq