Сряда, 07 Юни 2023
    
Бургас

В навечерието на 8 март: Вижте кои са жените в местната власт

  07.03.2023 17:14  
В навечерието на 8 март: Вижте кои са жените  в местната власт
Общински съвет – Бургас зае водеща позиция в класацията „Индекс на местната система за почтеност – 2022“.
  архив

114 са жените на върха на управлението в местната власт у нас. 41 от тях са кметове на общини.

Изтичащият през октомври мандат е първи в кариерата на кмета на Мизия Валя Берчева, на Силвия Кръстева – кмет на Трявна, на Соня Георгиева – кмет на община Добричка, за кмета на Каварна Елена Балтаджиева, както и за кметовете на Момчилград – Илкнур Мюмюн, на Георги Дамяново – Нина Петкова и на Перущица – Мария Витанова-Вълканова, която има зад гърба си 20-годишен опит в общинската администрация и е била заместник-кмет, но на община Стамболийски.

Макар и в непълен мандат, дами управляват общините Якоруда – Беди Осман, Септември – Веска Рачева и Калояново – Виктория Михайлова.

Доайен сред кметовете на общини е Цветанка Йотина, която вече седми мандат е начело на община Мирково. С по 5 успешни мандата са вече кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и кметът на Крумовград Себихан Мехмед, която е и един от най-дългогодишните общински служители в листата на кметовете – над 27 години. С три години повече стаж в общинската администрация е кметът на община Смядово Иванка Петрова, която завършва своя трети мандат. Над 20 години преди да стане кмет в своята община Ивайловград е работила кметът Диана Овчарова. Повече от 15 години опит в местната администрация има и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Преди да спечелят местни избори са печелили парламентарни кметовете на Долни чифлик Красимира Анастасова, на Нова Загора – Галя Захариева, на Ловеч – Корнелия Маринова, която е била народен представител в 42 и 43 НС, както и заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, освен депутат е била и министър на образованието и науката, а кметът на Брацигово Надежда Казакова е ръководила работата на местния парламент.

В настоящия мандат работата на общинските съветници председателстват 73 жени. Сред тях с най-респектиращ  опит е Бедрие Газиюмер, която е 6 мандата на чело на Общинския съвет в Черноочене. Вече 20 години общинският съвет в Котел също е оглавяван от дама – Христина Чолакова. С по 4 мандата вече са председателите на Общинските съвети в община Тунджа Нели Славова, Анка Хаджиева в Кричим, Катя Димитрова в Пордим, Катя Герговска в Кнежа, Бистра Павловска – Белене, Яна Нинова – Мездра, Маринета Йорданова – Полски Тръмбеш, Светлана Добрева – Аксаково, Светлана Георгиева – Аврен, Златина Тюлиева – Приморско.

За първи път председатели на Общински съвети са Светла Данаилова в Петрич, проф. Севдалина Турманова в Бургас, Николинка Тодорова в Козлодуй, Татяна Спасова в Мизия, Яна Георгиева в Генерал Тошево, Мария Гочева в Тервел, Елена Филева в Куклен, Екатерина Тошкова в Перущица, Юлияна Тодорова – Две могили, Невхис Мустафа – Дулово, Мария Томева – Чавдар, Емине Якубова – Търговище, Десислава Вълчева – Каспичан.

12 български общини са изцяло в здравата хватка на дамски ръце. В община Бойница управляват кметът Анета Генчева и председателят на ОбС Габриела Тошева; в Козлодуй - Маринела Николова /кмет/ и Николинка Тодорова /председател на ОбС/; Мизия - Валя Берчева /кмет/ и Татяна Спасова /председател на ОбС/; в Бобов дол - Елза Величкова /кмет/ и Елеонора Христова /председател на ОбС/; Тетевен - Мадлена Бояджиева-Ничева /кмет/ и Мария Стойчева /председател на ОбС/; Брусарци - Наташа Младенова /кмет/ и Катя Додева /председател на ОбС/; Брацигово - Надежда Казакова /кмет/ и Веселина Дамова /председател на ОбС/; община Куклен - Мария Белчева /кмет/, Елена Филева /председател на ОбС/; Перущица - Мария Витанова-Вълканова /кмет/, Екатерина Тошкова /председател на ОбС/; Алфатар - Янка Господинова /кмет/, Елис Талят- Мустафа /председател на ОбС/; Нова Загора - Галя Захариева /кмет/, Бояна Гидикова /председател на ОбС/ и Каспичан - Милена Недева /кмет/ и Десислава Вълчева /председател на ОбС/.

8 март е само още един повод да изразим своето възхищение и уважение към жените, за които хармонията и успехът имат още едно измерение.

От Национално сдружение на общините в Р България припомнят:  „Жената е стихия, ураган. И съвсем не е случайно, че тайфуните винаги носят женски имена, на незабравимия  Богомил Райнов, „Тайфуни с нежни имена“, 1977 г.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Кметът Димитър Николов на откриването на кампанията на ГЕРБ-СДС: „Нека сложим край на това безвремие!“
  05.03.2023 12:44      

Време е да се стегнем,  обърна се кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на Изпълн