Понеделник, 05 Юни 2023
    
Бургас

Стих на Христо Фотев ще напомня на бъдещите поколения за Бургаска област на Роженските поляни

  06.03.2023 15:58  
Стих на Христо Фотев ще напомня на бъдещите поколения за Бургаска област на Роженските поляни

„Не е измислица морето и щастието съществува“

Конкурсът за послание, обявен от Областна администрация Бургас, приключи.

В него участие взеха 47 участници с над 140 предложения. Авторитетно жури обсъди всички предложения и единодушно определи, че най-разпознаваемите думи, олицeтворяващи област Бургас, идват от стих на обичания бургаски автор Христо Фотев. Предложението „Не е измислица морето и щастието съществува“ е изпратено от 11-годишната ученичка Виктория Шопова от 5„А“ клас на ОУ „Константин Преславски“ - Бургас.

„Христо Фотев е един голям шанс да се вградят истински, искрени и дълбоко съкровени думи.“ – каза поетът Ваньо Вълчев, член на журито.

 Посланието ще бъде гравирано в паметна мраморна плоча, изобразяваща картата на България, с място за всички 28 административни области в страната на Роженските поляни.

Въпреки ограничението посланието да е поне от седем думи, всеки участник в конкурса успя да синтезира емоцията си за Бургас и региона.

Журито отличи още няколко послания, които Областна администрация ще използва при изготвянето на материали за проекти и реклама. Това са:

„Морето целува брега в прегръдката на Странджа.“ – Красимира Радева Краева, на 54 години от гр. Бургас;

„Балкана целува морето. Кръстопът. Нестинарка събужда слънцето.“ – Анна Емилова Лазарова, на 45 години от гр. Гр. Оряхово, живее в Бургас от 19 години.

„Послушай поезията на Бургас и странджанската песен.“ – Виктория Петрова Шопова, на 11 години, ученичка в 5„А“ клас на ОУ „Константин Преславски“;

„Южен бряг, мистична Странджа – пристан към света.“ – Здравко Янакиев Василев, на 45 години от гр. Приморско.

Всички отличени в конкурса ще получат лично от областния управител грамота.

Областна администрация Бургас се присъедини към националната дарителска кампания „България заслужава!“, която е с кауза за изграждане на 111-метров пилон, на който да се извиси българското национално знаме. Кампанията е под патронажа на президента Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения на българи, обединявайки нацията в изграждането на безспорен притегателен център на родолюбието.

         Роженските поляни - символ на българщината, са мястото, на което ще бъде монтиран най-високият пилон в Европейския съюз, а националният трибагреник ще се вижда от километри. Избраното послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Всички постъпили предложения за послание ще бъдат публикувани на интернет страницата на Областна администрация Бургас.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Кметът Димитър Николов на откриването на кампанията на ГЕРБ-СДС: „Нека сложим край на това безвремие!“
  05.03.2023 12:44      

Време е да се стегнем,  обърна се кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на Изпълн