Понеделник, 05 Юни 2023
    
Карнобат

Направиха първа копка на параклис „Възкресение Лазарево“ в Гробищния парк на Карнобат

  06.03.2023 15:05  
Направиха първа копка на параклис „Възкресение Лазарево“ в Гробищния парк на Карнобат

Първата копка на основаването на храм, в чест на Лазаревото  възкресение, бе направена в Карнобат с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Храмът ще се издига в Гробищния парк  в зелената зона в източната част, до входа.

Основните камъни на градежа положи викарният епископ Йеротей.

Той, заедно със ставрофорните икономи при храм „Св.Йоан Богослов“ Иван Ангелов и Павел Гърбов извърши освещаване на градежа. Изграждането  на параклиса е поверено на Турхут Исмаил, строителният предприемач от село Искра, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове.

„Карнобат е важен духовен, икономически и транспортен център и заслужава на гробищата да има храм, където да се извършват православно-християнските заупокойни обреди“, подчерта епископ Йеротей.

„Имаме реалния шанс да изпреварим и Сливен, и Бургас с гробищен храм, тъй като те все още нямат такива“, сподели отец Павел Гърбов. Той обясни, че единствено в Айтос има.

 Отец Павел сподели още, че за този момент храмът в Карнобат се подготвя от дълги години. За основаването на новото Божие светилище в Карнобат са взети три камъка, от три най-свети за отец Павел места.  Едното е Света гора – Атон, другото е пещерата на Св. Иван Рилски, а третото е храмът на крепостта „Маркели“. „Тези камъни ще дадат основата на новата наша църква „Възкресение Лазарево“, която се надявахме и се молихме да построим без вече такова разтакаване и забавяне. Мога да ви уверя, че новият храм още повече ще разкраси това приятно място“, допълни той.

Православен храм „Възкресение Лазарево“ ще представлява малка еднокорабна базилика, в която,  ще се отслужват опела и панихиди, а също и ще стане мястото за християнското начало на всяка Задушница. Викарният епископ Йеротей пожела спорна работа на строителите и да има достатъчно дарители. „Турхут Исмаил има десетки обекти, изпълнени на територията на Сливенска епархия, дай Боже да доживеем и до стотния обект“, каза още епископ Йеротей.

На първата копка присъстваха миряни от града, предприемачът Турхут Исмаил, както и ученици от СУ“Св.св.Кирил и Методий“. Те бяха придружавани от своя учител по история г-жа Соня Христова, която е била и преподавател на г-н Исмаил. Учениците имаха възможността да разговарят с епископ Йеротей, с Турхут Исмаил, с отците в карнобатския храм.

Строителството на храма става възможно благодарение на средства, отпуснати от Сливенската митрополия. С тях ще започне градежът, но ще трябват още средства за цялостното завършване на храма.

Църковното настоятелство се надява и жителите на Карнобат да откликнат на апела за помощ на това достойно и общественополезно начинание.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Кметът Димитър Николов на откриването на кампанията на ГЕРБ-СДС: „Нека сложим край на това безвремие!“
  05.03.2023 12:44      

Време е да се стегнем,  обърна се кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на Изпълн