Четвъртък, 30 Мар 2023
    
Несебър

Прекратено е разкопаването на плаж Аурелия край Равда

  06.03.2023 10:12  
Прекратено е разкопаването на плаж Аурелия край Равда

След установяване на размера на щетите, ще бъде определен размерът на глобата

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас  извърши проверка по разпореждане на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова на плаж Аурелия, с. Равда, общ. Несебър.

Екоинспекторите бяха изпратени на място след сигнали за разкопаване на плажа. Снимките на багера бяха публикувани от гражданин, който алармира медиите за вандалския акт.

На място, в присъствието на  органите на МВР е установено, че багер разкопава плажната ивица. Разпоредено е веднага да се преустанови дейността. Предстои съставяне на акт, след установяване на размера на щетите, ще бъде определен размерът на глобата.

Министерството на околната среда и водите, включително чрез регионалните си структури реагира на сигналите на граждани, за да не бъдат допускани незаконни дейности и такива, които биха оказали негативно въздействие върху околната среда.

„Трябва да се установи дали има нарушаване на бреговата ивица заедно със защитената зона край морето. След като се установи какво нарушение има ще стане ясно дали то е в компетенцията на Министерството на туризма или на министерството на околната среда”, заяви за DarikNews.bg директорът на РИОСВ Павел Маринов.

По думите му защитни диги могат да бъдат изграждани, но не и в плаж, който има защитени зони по Закона за защитените територии. „Дейността по изграждането на дигите се координира с РИОСВ и ние описваме с какво трябва да бъде съобразено изграждането на дигите, за да няма нарушения.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз: Държавата трябва да помогне
  30.03.2023 11:26      

ФАКТ: Производителите изпитват големите затруднения